Σι Τζινπίνγκ και Πούτιν διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ενέργεια, βιομηχανία και χρηματοοικονομικά

Σι Τζινπίνγκ και Πούτιν διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ενέργεια, βιομηχανία και χρηματοοικονομικά
Russia President Vladimir Putin and China President of the Xi Jinping hold talks in Beijing, China, on Friday Feb 4, 2022. It is the two leaders first face-to-face meeting in more than two years. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP) Photo: AFP
Η Κίνα και η Ρωσία αποκτούν ολοένα και πιο στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας σήμερα, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν προς την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία «με υπεύθυνο τρόπο», όπως μετέδωσε το κρατικό κινεζικό δίκτυο CCTV.

Η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει ‘εισβολή’ και ζητά να υπάρξει μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Σι επανέλαβε την προθυμία της Κίνας να βοηθήσει να επιλυθεί η κατάσταση.

Η Κίνα και η Ρωσία αποκτούν ολοένα και πιο στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τον Φεβρουάριο ο Πούτιν και ο Σι υπέγραψαν ευρεία στρατηγική σύμπραξη με στόχο να αντιμετωπιστεί η αμερικανική επιρροή και δήλωσαν ότι δεν θα έχουν «’απαγορευμένους’ τομείς συνεργασίας».

Την Παρασκευή, η Ρωσία και η Κίνα άνοιξαν μια νέα διασυνοριακή γέφυρα στην Απω Ανατολή, με την οποία ελπίζουν να ενισχύσουν περαιτέρω το εμπόριο καθώς η Μόσχα πλήττεται από τις σαρωτικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του συμφώνησαν επίσης να διευρύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των χρηματοοικονομικών.

«Συμφωνήθηκε να διευρύνουμε τη συνεργασία στην ενέργεια, την οικονομία, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και άλλους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη, λόγω της παράνομης πολιτικής των κυρώσεων της Δύσης», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για «την ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων» των χωρών τους.