Εκλογές ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Εκλογές ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Ιστορικό για την Αριστερά και σημαντική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας - Απάντηση του Σίμου Κεδίκογλου.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα τα συγχαρητήριά του για το εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχε το κόμμα του στις Ευρωεκλογές.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εθνικές εκλογές και απηθύνυνε προειδοποίηση στον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε διορισμό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ούτε του επόμενου επιτρόπου στην ΕΕ, χωρίς τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας.

«Ήταν μια σημαντική καταγραφή, ιστορική για την Αριστερά και σημαντική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού», είπε για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ανατροπή αυτή δεν προκύπτει μόνο από τις τέσσερις μονάδες της διαφοράς, αλλά και επειδή τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν απώλεια 11 μονάδων από τα αποτελέσματα του 2012. Αυτό συνιστά πολύ μεγάλη δυσαρμονία και κανείς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις, που θα δεσμεύσουν τον ελληνικό λαό για τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι η παρούσα βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Είναι μια ωραία μέρα έξω. Καποιοι έλεγαν μέχρι το Σάββατο το βράδυ πως εάν η διαφορά ήταν 2-3 μονάδες θα είχαμε λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. Κερδίσαμε με 4 και είναι μια πολύ ωραία μέρα. Ελπίζω να είναι και οι επόμενες διότι η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας δίνει τη δυνατότητα, για μια ισχυρότερη θέση στην Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.  «Προειδοποιώ τον πρωθυπουργό να μην διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που έχει στα συρτάρια, να μην ιδιωτικοποιήσει νερό και παραλίες», τόνισε.

Στην παρατήρηση του κ. Κ. Παπούλια ότι τον απασχολεί η έξαρση των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί το μήνυμα ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει αιτίες που τον δημιουργούν και πρέπει να φτιαχτεί μια καλύτερη Ευρώπη για να τον αντιμετωπίσουμε. «Πρέπει» υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αμέσως μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δημιουργούν ένα νέο τοπίο στη χώρα και πρόσθεσε ότι συντελέστηκε μια ιστορική ανατροπή και δημιουργήθηκε ένας νέος συσχετισμός δύναμης.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε τη νίκη του κόμματός του και την ταυτόχρονη απώλεια δυνάμεων από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά μια μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βουλή και στο εκλογικό σώμα. Και όταν καταγράφεται τέτοια δυσαρμονία, υπογράμμισε, κανείς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που δεσμεύσουν τη χώρα, ούτε μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τότε, είπε ο κ. Τσίπρας, απαιτείται η προσφυγή στον λαό, που πρέπει να συντελεστεί με ομαλό τρόπο προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην πολιτική και στη ζωή, καλό είναι ξέρει κανείς να κερδίζει και να χάνει και κάλεσε τον κ. Σαμαρά:

  1. Να μην διανοηθεί να πάρει νέα σκληρά μέτρα που έχει ήδη στο συρτάρι του για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις κλπ.
  2. Να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
  3. Να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας, παραλιών ή περιοχών- φιλέτων και περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.
  4. Να μην διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και νέου επιτρόπου στην ΕΕ χωρίς συμφωνία και ευρύτερη συναίνεση και να μην λάβει αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το μέλλον της χώρας.

Δείτε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Απάντηση του Σίμου Κεδίκογλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει για ευρωβουλή και όχι για τη διακυβέρνηση του τόπου.

«Είναι εκτροπή να ερμηνεύει την ψήφο του λαού για ερώτημα άλλο απ’ αυτό που τέθηκε στο εκλογικό σώμα. Αν ήταν έτσι, τότε δεν θα υπήρχαν σε καμία χώρα κυβερνητικές τετραετίες…» εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου.

Επίσης, ανέφερε ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα για «ανατροπή» δεν πήρε καν τις ψήφους που είχε πάρει το κόμμα του στις εκλογές του 2012.

«Γι’ αυτό και είναι μεγάλος ο εκνευρισμός του, που το κόμμα του δεν εισέπραξε τίποτε απ’ όσο έχασαν όλα τα άλλα κόμματα μαζί» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι και βέβαια, τα κόμματα της κυβέρνησης έχασαν γιατί κυβερνούσαν σε συνθήκες δύσκολες.

«Εκείνος αναρωτήθηκε γιατί ουσιαστικά δεν κέρδισε ο ίδιος τίποτε; Αντίθετα, έχασε πάνω από 150.000 ψήφους από τον Ιούνιο του 2012» συμπλήρωσε και τόνισε πως εκτροπή είναι ακόμα οι απειλές που εκτοξεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να… κυβερνήσει».

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε επίσης πως οι προσπάθειες του κ. Τσίπρα είτε για διενέργεια πρόωρων εκλογών, είτε για ακυβερνησία θα πέσουν στο κενό, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει στο ακέραιο την εντολή της, καθώς αυτή είναι και η ευθύνη της απέναντι στο Σύνταγμα και τον λαό.

Επισήμανε, τέλος, ότι η συνταγματική διάταξη περί «δυσαρμονίας» που επικαλείται ο κ. Τσίπρας έχει καταργηθεί εδώ και 28 χρόνια και «το να την επικαλείται και μάλιστα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει τουλάχιστον έλλειψη σοβαρότητας…».

Διαβάστε ακόμη:

Σημαντική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Ακλόνητη η κυβέρνηση – Updates

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ευρώπη – Updates