Σύγχυση και ασάφειες για την προκαταβολή φόρου

Σύγχυση και ασάφειες για την προκαταβολή φόρου

«Άναψε φωτιές» το ζήτημα της προκαταβολής φόρου για μισθωτούς. 

Νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι εκτός από μισθούς και συντάξεις, έχουν εισοδήματα κι από άλλες πηγές, όπως ενοίκια και ελευθέρια επαγγέλματα, θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά του 2015 (με τα οποία θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2014), λόγω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.

Ο συντελεστής προκαταβολής παραμένει στο 55% αλλά αφού θα υπολογίζεται προκαταβολή και επί μισθών και συντάξεων, θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για μισθωτούς με υπερωρίες, πρόσθετες αμοιβές και συνταξιούχους με δύο ή περισσότερες συντάξεις, οι οποίοι έχουν όμως και εισοδήματα από ενοίκια ή ελευθέρια επαγγέλματα.

Για το θέμα έχει δημιουργηθεί σύγχυση στους φορολογούμενους, χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θα ισχύσει. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ξεκάθαρες και δεν τίθεται ζήτημα προκαταβολής φόρου 55% για όσους εισπράττουν εκτός από μισθό ή σύνταξη και αμοιβές από ακίνητα ή ελευθέρια επαγγέλματα. Όπως λένε οι ίδιοι, προκαταβολή φόρου 55% ισχύει μόνο για τα εισοδήματα από ενοίκια ή επαγγελματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, στελέχη του υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο φόρος είναι ένας και εφόσον αυτός προκύπτει από δύο ή περισσότερες πηγές (δηλαδή μισθωτές υπηρεσίες και εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα) η προκαταβολή 55% θα υπολογίζεται επί του συνολικού φόρου.

Αν αυτό ίσχυε σήμαινε ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν και εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα θα καταβάλλουν επιπλέον φόρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τι ισχύει
Για τα εισοδήματα του 2013 έχουν θεσπιστεί τρεις κλίμακες για τον υπολογισμού του φόρου: εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, εισοδήματα από ενοίκια και εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα. Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες προβλέπεται και προκαταβολή φόρου 55%. Όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων εξαιρούνται από την προκαταβολή φόρου. Με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων φορολογούνται και τα «μπλοκάκια» υπό προϋποθέσεις.