Σύγχυση με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ για τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Δυτική Θράκη

Σύγχυση με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ για τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Δυτική Θράκη
Photo:

Αναφορές του τουρκικού Τύπου και όχι του Τούρκου προέδρου για δημοψήφισμα στη Θράκη. Παρελθόν από το πρακτορείο ο δημοσιογράφος που έκανε το λάθος.

Για εκ παραδρομής απόδοση των δηλώσεων περί δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όχι στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, κάνει λόγο σε νέο τηλεγράφημά του για το κρίσιμο αυτό θέμα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το συγκεκριμένο λάθος έφερε και την απομάκρυνση του ανταποκριτή του Πρακτορείου στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ψύλος, Πρόεδρος ΔΣ κ Γενικός Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο “Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο” το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή».

Οι σωστές δηλώσεις μετά τη διόρθωση

Στο επίμαχο σημείο το τηλεγράφημα του ΑΠΕ ανέφερε μετά τη διόρθωση ότι: «Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Αρχικά η θέση περί δημοψηφίσματος είχε αποδοθεί στον Τούρκο πρόεδρο.

Ερντογάν: Η Τουρκία φέρει ευθύνη για εκατομμύρια αδέρφια μας

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στη Ρίζε με αφορμή της υπόθεση της Μοσούλης, «Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» και συμπλήρωσε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ όπως δημοσιεύτηκε πριν τη διόρθωση

Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση της είδησης περί δηλώσεων του Τούρκου προέδρου για τη Θράκη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς». Υπογραμμίζει δε ότι «η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».