Σύγχυση στην αγορά από τη διχογνωμία της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων

Σύγχυση στην αγορά από τη διχογνωμία της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων
21 January 2021, Hessen, Frankfurt/Main: The day's high of 14 026, 35 points is noted on the scoreboard with the Dax curve in the trading hall of the Frankfurt Stock Exchange. On the day after the smooth transfer of power in the United States, investors remain positive. However, the Dax did not make it sustainably above the 14,000 point mark, which had been surpassed again early on. (to dpa "Mood on the stock market remains good - Dax briefly above 14,000 points") Photo: Arne Dedert/dpa Photo: AFP

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν ελαφρώς οι αποδόσεις τους.

Οι αντικρουόμενες απόψεις στελεχών της ΕΚΤ, αναφορικά με το πόσο επιθετικά θα πρέπει να κινηθεί η τράπεζα στην πολιτική ανόδου των επιτοκίων, δημιουργούν σύγχυση στην αγορά, περιορίζοντας την άνοδο του ευρώ.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, σήμερα, το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, δήλωσε οπαδός της μη υπερβολικής αύξησης των επιτοκίων. «Εάν έχουμε μία κατάσταση όπου υπάρχουν κραδασμοί που μειώνουν τις οικονομικές προοπτικές, το αίσθημα της αβεβαιότητας είναι υψηλό και η παραγωγή εξακολουθεί να είναι κάτω από το δυνητικό της επίπεδο, η πτώση του πληθωρισμού στο 2% και η διατήρησή του σε αυτά τα επίπεδα, απαιτεί σταδιακή προσαρμογή. Δεν μπορεί να εξαφανιστεί έτσι απλά», ανέφερε σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη.

Εξάλλου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας Όλι Ρεν, έκανε λόγο για αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες στη συνεδρίαση του Ιουλίου και για άλλο ένα 0,25% ώστε να φτάσει το μηδέν «καθώς έρχεται το φθινόπωρο».

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 188 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 94 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,57% από 3,68% χθες, έναντι 0,95% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,62% από 2,72% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου. Νωρίς το απόγευμα, το ευρώ τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 1,0661 δολ. από τα 1,0723 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στα 1,0656 δολ.