Η συγχώνευση που «ρίχνει τα τσιμέντα»

Η συγχώνευση που «ρίχνει τα τσιμέντα»

Οι τσιμεντοβιομηχανίες Holcim και Lafarge προχωρούν σε συγχώνευση παρά τις αντιδράσεις. 

Οι τσιμεντοβιομηχανίες Holcim και Lafarge ανακοίνωσαν πρόταση συγχώνευσής τους, με την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη, και δεσμεύτηκαν να διαθέσουν μεγάλα στοιχεία του ενεργητικού τους για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού σε όλο τον κόσμο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι η ελβετική εταιρεία Holcim θα προσφέρει μία μετοχή της για κάθε μετοχή της γαλλικής εταιρείας Lafarge για να δημιουργηθεί ένας όμιλος με συνολικές πωλήσεις 39 δισ. ευρώ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lafarge κ. Μπρινό Λαφόν θα αναλάβει τον ίδιο ρόλο στον νέο όμιλο, ενώ ο προταθείς για Πρόεδρος της Holcim κ. Βόλφγκανγκ Ράιτσλε θα γίνει ο Πρόεδρος του ομίλου.

Η συγχώνευση, που συζητείται από τον Ιανουάριο, αναμένεται να εγείρει σοβαρά ζητήματα ανταγωνισμού σε πολλές χώρες – στην Ευρώπη, τη Βόρειο και Νότια Αμερική και την Ασία -, όπου ο κλάδος αποτελεί από καιρό πηγή ανησυχιών για παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού.

Και οι τέσσερις μεγαλύτεροι παγκοσμίως όμιλοι είναι υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία καρτέλ και συνεννόηση για τον καθορισμό των τιμών από το 2008.