Η συγχώνευση της Μύθος με τη FIX σε ένα διάγραμμα

Η συγχώνευση της Μύθος με τη FIX σε ένα διάγραμμα

Ποιες ανατροπές φέρνει στην αγορά της μπύρας η συγκεκριμένη συμφωνία.

Οι ανατροπές στην αγορά της μπίρας συνεχίζονται μετά την απόφαση της Μύθος Ζυθοποιία, θυγατρικής του δανικού ομίλου Carlsberg, να συγχωνευθεί με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η οποία το 2010 ξεκίνησε να παράγει ξανά την ιστορική μπίρα ΦΙΞ.

Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα ονομάζεται Ολυμπιακή Ζυθοποιία και σε αυτή ο όμιλος Carlsberg θα έχει το 51%, ενώ το υπόλοιπο 49% θα το κρατήσουν ως φυσικά πρόσωπα οι σημερινοί μέτοχοι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ο κ. Γ. Χήτος το 25% και από 12% οι κ. Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης.

Η νέα εταιρεία εκτιμάται ότι θα έχει μερίδιο άνω του 30% και θα αποτελέσει τον βασικό ανταγωνιστή του ηγέτη της αγοράς που είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Μετά τη συμφωνία, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία γίνεται μέλος ενός πολυεθνικού κολοσσού (η Carlsberg αποτελεί τον τέταρτο όμιλο στην αγορά μπίρας στον κόσμο) , κάτι που θα τη εξασφαλίσει και «ανάσα» ρευστότητας, καθώς στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν και οι υποχρεώσεις της, οι οποίες βάσει του ισολογισμού της το 2013 ανέρχονταν συνολικά σε 43,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29,7 εκατ. ευρώ πρόκειται για βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση της Μύθος Ζυθοποιία στις 30/10/2014 αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 26 εκατ. ευρώ με την ακύρωση 86.666.672 ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία έπρεπε να γίνει για να προχωρήσει η συγχώνευση.

Δείτε τα στοιχεία για την νέα εταιρεία στο παρακάτω γράφημα.