Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι πυρόπληκτοι Ραφήνας-Μαραθώνα σε Βουλή-Περιφέρεια Αττικής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι πυρόπληκτοι Ραφήνας-Μαραθώνα σε Βουλή-Περιφέρεια Αττικής
Η θέα από το παράθυρο του καμένου σπιτιού του συγγραφέα Αθανάσιου Γκαντώνα, μετά την θανατηφόρα πυρκαγιά στο Μάτι, κοντά στην Αθήνα Τρίτη 31 Ιουλίου 2018. Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία αιτήσεων για το έκτακτο βοήθημα που αποφασίστηκε για τις 5000 ευρώ για τους πολίτες και τις 8000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τη λήψη «άμεσων και ουσιαστικών μέτρων» για την ανακούφιση των πληγέντων και την ανάταξη των περιοχών τους ζητούν οι πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς.

Κινητοποίηση διεκδίκησης «άμεσων και ουσιαστικών μέτρων» για την ανακούφιση των πληγέντων και την ανάταξη των περιοχών τους από τη φονική πυρκαγιά στην Αν. Αττική, πραγματοποίησαν το απόγευμα οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της Ραφήνας και του Μαραθώνα, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή και επίδοση σχετικού υπομνήματος στον πρόεδρο του Σώματος και στα κόμματα. Αντίστοιχο υπόμνημα κατατέθηκε και στην Περιφέρεια Αττικής.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από την επιτροπή πυρόπληκτων κατοίκων Ραφήνας-Μαραθώνα με τη συμμετοχή πληγέντων και σημείο αφετηρίας (στις 18.00) το Στέκι Αλληλεγγύης επί της λεωφ. Μαραθώνος. Οι διαδηλωτές πύκνωσαν με την προσέλευση νέων από ακόλουθες στάσεις, αλλά και την παρουσία αλληλέγγυων πολιτών στην πλ. Συντάγματος. Στόχος της κινητοποίησης υπήρξε η κατάθεση υπομνήματος με αιτήματα για την «αποτελεσματική αποκατάσταση των πληγέντων και την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων» καθώς όσα έχουν ανακοινωθεί «δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο» για την κάλυψη των αναγκών που προκάλεσε η ανείπωτη τραγωδία της 23ης Ιουλίου.

«Οι κάτοικοι των περιοχών Μαραθώνα και Ραφήνας, έχουμε χρέος να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε τις ζωές μας χωρίς να παραπλανηθούμε από ημίμετρα και υποσχέσεις που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα», τονίζει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γεωργία Λογοθέτη, μέλος της επιτροπής.

«Το Μάτι είναι μια νεκρή πόλη, καθημερινά αντικρίζουμε και μετράμε τις απώλειες… Οι κατασκηνώσεις όπου στεγάζονται προσωρινά οι συνάνθρωποι μας, σύντομα θα κλείσουν. Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την συνέχιση κάποιας κανονικότητας και οπωσδήποτε ένα ολιστικό σχέδιο για την ανάταξη της περιοχής» υπογραμμίζει η κ. Λογοθέτη. Στο πλαίσιο αυτό, «καλέσαμε τα ΔΣ των συλλόγων, των σωματείων και των άλλων μαζικών φορέων των δήμων μας, να συνυπογράψουν το κείμενο των αιτημάτων της επιτροπής και να καταθέσουμε εγγράφως τις διεκδικήσεις σε μια μαζική παράσταση στη Βουλή και την Περιφέρεια».

Στην Περιφέρεια Αττικής, μέλη της Επιτροπής συνοδευόμενα από τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννη Μανουσογιαννάκη, συναντήθηκαν και συνομίλησαν με την περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν, οι αντιπεριφερειάρχες Αν. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, Χρήστος Καπάταης, Εύη Αποστολάκη και Παναγιώτης Αθανασιάδης.

Σε ό,τι αφορά το υπόμνημα, η Επιτροπή θέτει σειρά αιτημάτων οικονομικού χαρακτήρα, καθώς και άμεσα μέτρα νομικής και γραφειοκρατικής διευκόλυνσης για την ανοικοδόμηση των κατοικιών και την άμεση αποκατάσταση των υποδομών. Επίσης, ζητείται η παρέμβαση του κράτους για την κάλυψη των ελλείψεων, την στήριξη των επαγγελματιών, των μαθητών κ.λ.π..

Ειδικότερα το πλαίσιο των αιτημάτων αφορά στα παρακάτω ζητήματα:

– Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών στο 100% της ζημιάς και άδεια ανοικοδόμησης χωρίς νομικά εμπόδια.

– Μέτρα ασφαλούς στέγασης και υγιεινής για όσους δεν δύνανται να διαμείνουν στις οικίες τους και επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται.

– Άμεση αποκατάσταση των υποδομών και σύνδεση χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, με τα δίκτυα ηλεκτρισμού ύδρευσης και τηλεφωνίας.

– Άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων στην δασοπροστασία-πυρόσβεση, προστασία του πευκοδάσους Σχοινιά και καθαρισμός των πληγεισών περιοχών από κλαδιά και άλλη καύσιμη ύλη, με ευθύνη του κράτους.

– Μελέτες και μετρήσεις για αντιπλημμυρικά έργα και πιθανή μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.

– Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στήριξη των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Ν. Μάκρης με μόνιμο προσωπικό.

– Κατασκευή σύγχρονων οικισμών με ευθύνη του κράτους που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

– Απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη και στήριξη των εργαζομένων και επαγγελματιών που έχασαν τις δουλειές τους.

– Πάγωμα χρεών σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΟΤΑ, τράπεζες κ.α..

– Στήριξη των μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

– Κάρτα πυρόπληκτων για δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και απαλλαγή από διόδια για ένα έτος.

– Ακατάσχετο λογαριασμό, που, εκτός της κρατικής βοήθειας θα περιλαμβάνει και δωρεές φίλων μέχρι της αξίας του σπιτιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ