Συγκίνησε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ με την παρέμβασή της για την Αγία Σοφία (Βίντεο)

Συγκίνησε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ με την παρέμβασή της για την Αγία Σοφία (Βίντεο)
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τη βυζαντινολόγο-ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ να μιλά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης "Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης, αφιέρωμα στο έργο της Άλκης Ζέη", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019.¨Ηταν μια βραδιά φιερωμένη στην αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, Άλκη Ζέη,με αφορμή την κυκλοφορία του νέου παιδικού μυθιστορήματός της «Ένα παιδί από το πουθενά».Στην εκδήλωση μίλησαν οι:η βυζαντινολόγος-ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, η καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Βίκυ Πάτσιου, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Αντιόπη Φραντζή.Αποσπάσματα από το νέο βιβλίο θα διαβάσουν οι μαθητές Κωνσταντής Αλεξόπουλος, Χρύση Ζούλα και Βασιλική Ρεμούνδου. Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της διακεκριμένης ιστορικού για «δακρυσμένα ψηφιδωτά» και «δεύτερη Άλωση».

Αίσθηση προκάλεσε η συγκινητική παρέμβαση από τη διακεκριμένη ιστορικό Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ για την τραγική  απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά.

Η Βυζαντινολόγος, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, δήλωσε συγκλονισμένη από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μιλώντας  για «δακρυσμένα ψηφιδωτά» και «δεύτερη Άλωση».

«Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει δεν θα εκπλαγώ, ούτε θα ρωτήσω για ποιο λόγο χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες» είπε για να προσθέσει «χτυπούν για την χριστιανοσύνη».

Η διακεκριμένη ιστορικός εξέφρασε την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη βαρβαρότητα του γειτονικού μας λαού.

«Σήμερα έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης» ανέφερε η Αρβελέρ σε άλλο σημείο και  επικαλέστηκε δε μαρτυρία Τούρκου δημοσιογράφου ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επέτειοι μνήμης για την άλωση της Πόλης καταδεικνύουν ότι όλα αυτά δεν ανήκουν στο τουρκικό λαό και πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφούν.

«Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του και την ένωσή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα» κατέληξε η κυρία Αρβελέρ, αναφερόμενη στις αντιδράσεις Τούρκων πολιτών μετά τη σημερινή εξέλιξη.

Δείτε την παρέμβασή της: