Συγκλονιστικό βίντεο: O ορκισμένος εχθρός του Πούτιν δίνει μάχη για τη ζωή του και «κραυγάζει από πόνους»

Συγκλονιστικό βίντεο: O ορκισμένος εχθρός του Πούτιν δίνει μάχη για τη ζωή του και «κραυγάζει από πόνους»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αντιπολιτευόμενος στο Κρεμλίνο Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται στην εντατική αφού, όπως φαίνεται, δηλητηριάστηκε, δηλώνει σήμερα εκπρόσωπός του σε μήνυμά της στο Twitter.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι βρισκόταν σε πτήση από τη Σιβηρία για τη Μόσχα όταν το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση λόγω της αιφνίδιας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Κίρα Γιάρμις. «Ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε» και «βρίσκεται εφεξής στην εντατική», σημείωσε στο μήνυμά της.

«Πιστεύουμε ότι ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με κάτι που ανακατεύτηκε με το τσάι του. Δεν ήπιε τίποτε άλλο σήμερα το πρωί», διευκρίνισε η εκπρόσωπός του.

«Οι γιατροί δήλωσαν ότι το δηλητήριο απορροφήθηκε γρήγορα μέσω του ζεστού ροφήματος», πρόσθεσε.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass επιβεβαίωσε ότι ο Ναβάλνι εισήχθη στην εντατική της τοξικολογικής μονάδας των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου του Ομσκ, στην Σιβηρία.

Ο 44χρονος δικηγόρος, που είναι ο κύριος αντιπολιτευόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τα δημοσιεύματά του κατά της διαφθοράς κυκλοφορούν ευρέως μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει υποστεί κι άλλες επιθέσεις κατά της σωματικής του ακεραιότητας στο παρελθόν. Το 2017 τον είχαν ψεκάσει με αντισηπτικό στα μάτια την ώρα που έβγαινε από το γραφείο του.

Ο Ναβάλνι, οι υποστηρικτές του και οι οικογένειές τους κάθε τόσο συλλαμβάνονται, υφίστανται διώξεις και αστυνομικές πιέσεις σε όλη τη Ρωσία.

«Δεν είναι σίγουρο ότι δηλητηριάστηκε»

«Δεν είναι βέβαιο πως ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, όπως ισχυρίζονται οι σύμμαχοί του», δήλωσε ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο σφοδρός πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Καλιντσένκο σημείωσε ότι η «δηλητηρίαση από φυσικά αίτια» είναι μια από τις διάφορες διαγνώσεις που εξετάζονται, αλλά οι εξετάσεις συνεχίζονται.

Οι γιατροί κάνουν τα πάντα για να τον σώσουν

Οι γιατροί, που έχουν αναλάβει τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στην εντατική νοσοκομείου της Σιβηρίας, κάνουν τα πάντα “για να σώσουν τη ζωή” του, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου.

“Οι γιατροί κάνουν τα πάντα, αγωνίζονται πραγματικά για να σώσουν τη ζωή του”, σημείωσε ο Ανατόλι Καλινιτσένκο, ο οποίος είναι υποδιευθυντής του νοσοκομείου του Ομσκ στη Σιβηρία, στο οποίο εισήχθη ο Ναβάλνι.

Οι κραυγές πόνου και η έκτακτη προσγείωση

Βίντεο που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ δείχνουν τον Ναβάλνι να μεταφέρεται με φορείο στο ασθενοφόρο που τον περίμενε στο αεροδρόμιο του Ομσκ, μετά την έκτακτη προσγείωση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε.
Συνταξιδιώτης του καταγράφει υλικό, όπου ακούγονται οι κραυγές πόνου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όπως εξηγει ο Πάβελ Λεμπεντέβ μέσω του Instagram, ο Ναβάλνι πήγε τουαλέτα λίγη ώρα μετά την απογείωση, όμως δεν γύρισε ποτέ πίσω στη θέση του. Άρχισε να αισθάνεται άσχημα, το πλήρωμα έσπευσε να τον βοηθήσει, ενώ εκείνος εξακολουθούσε να κραυγάζει από τον πόνο.

Κρεμλίνο: “Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση”
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερο από τα ΜΜΕ για την σοβαρή κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, ότι οι γιατροί κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο και του εύχεται ταχεία ανάρρωση όπως και σε κάθε Ρώσο πολίτη.

“Οι γιατροί αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο, στο Ομσκ ασχολούνται οι καλύτεροι γιατροί” δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι “είναι αυτονόητο ότι όπως και σε κάθε πολίτη της χώρας μας, του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση”.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει αίτημα προς το Κρεμλίνο ή στο υπουργείο Υγείας με την παράκληση να συνδράμουν στην μεταφορά του Ναβάλνι σε νοσοκομείο του εξωτερικού, οι αρχές θα το εξετάσουν άμεσα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ο Αλεξέι Ναβάλνι να έχει δηλητηριασθεί, ο Πεσκόφ είπε ότι “προς το παρόν δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, γι’ αυτό όλες οι υποθέσεις παραμένουν υποθέσεις, για το αν επρόκειτο για δηλητηρίαση”. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι επρόκειτο για δηλητηρίαση τότε θα υπάρξει και η αντίστοιχη έρευνα από τις αρμόδιες αρχές.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν το Κρεμλίνο θεωρεί το συμβάν με τον Ναβάλνι ξεχωριστό λόγω της κριτικής του στάσης έναντι της ηγεσίας της χώρας, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι “η παρούσα κυβέρνηση έχει πολλούς επικριτές” και μεταξύ των Ρώσων πολιτών. “Αναμφίβολα όμως όταν κάποιος απειλεί την ζωή Ρώσου πολίτη, αυτό είναι κάτι σοβαρό. Τόσο οι γιατροί όσο και οι αστυνομικές αρχές αντιμετωπίζουν στον ίδιο βαθμό σοβαρά όλους τους πολίτες”, κατέληξε ο Πεσκόφ.