Σύγκρουση Τσίπρα – Μεϊμαράκη για τη διερευνητική εντολή

Σύγκρουση Τσίπρα – Μεϊμαράκη για τη διερευνητική εντολή

Απάντηση της ΝΔ στην άρνηση του πρωθυπουργού για συνάντηση με τον πρόεδρο της -  Τεχνάσματα για να γίνει μόνιμος πρόεδρος απαντάει το Μαξίμου.

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, μετά την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί την πρόσκληση σε συνάντηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη , στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που του έχει αναθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μεϊμαράκης αρχικά αναζήτησε τον πρωθυπουργό στον τηλέφωνο,  δεν τον βρήκε, του άφησε μήνυμα, όπως ενημέρωσε η ΝΔ και στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε μαζί του. Ο πρόεδρος της ΝΔ του ζήτησε να συναντηθούν, κάτι που ο κ. Τσίπρα αρνήθηκε.

Σύμφωνα με πηγές πηγές του Μεγάρου Μαξίμου «ο πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, για αυτό άλλωστε και παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του εξήγησε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλά ούτε και περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».

Η ΝΔ απάντησε με επίθεση στον πρωθυπουργό καταλογίζοντάς του “καθεστωτική νοοτροπία”. Σε ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει ότι «Η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Με τη διάθεση αυτή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι “δεν θέλει να τον δει”. Εξηγώντας την πρόσκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές. Εδώ και ένα μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη. Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών. Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης. Έχει μείνει στο χθες».

«Ο Πρόεδρος της ΝΔ πυροδοτεί την ένταση»
Η κυβέρνηση απάντησε στην ανακοίνωση της ΝΔ και κατηγόρησε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ότι «συνεχίζει να ψεύδεται και σκοπίμως επιχειρεί να πυροδοτήσει την πολιτική ένταση ενώ επικαλείται την «εκτόνωσή» της».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μεϊμαράκης «μπροστά στο φόβο των εκλογών, φτάνει πρακτικά να αποκαλεί «καθεστωτική αντίληψη» την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» και προσθέτουν ότι «πρακτική του χθες» είναι η αναζήτηση τεχνασμάτων για τη «μονιμοποίηση» ενός προσωρινού Προέδρου»