Σήμα ανατιμήσεων στη λιανική δίνουν οι τιμές χονδρικής στη βιομηχανία

Σήμα ανατιμήσεων στη λιανική δίνουν οι τιμές χονδρικής στη βιομηχανία
Το λογότυπο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής διακρίνεται στην είσοδο των κεντρικών γραφείων της ΕΛΣΤΑΤ, Αθήνα, Παρασκευή 21 Απριλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα αύξηση 13% τον Ιούλιο για τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία- Αυξητικές τάσεις στον πληθωρισμό.

Ενδείξεις για διατήρηση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές καταναλωτή δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή, 27 Αυγούστου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (Ελλ.Στατ.) για την πορεία των τιμών χονδρικής των βιομηχανικών αγαθών.

Τόσο ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία όσο και ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο προμηνύουν διατήρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε υψηλά επίπεδα. Οι ανατιμήσεις σε καύσιμα και πρώτες ύλες, όπως διαπιστώθηκε τους τελευταίους μήνες, μετακυλίονται στις τιμές λιανικής και η τάση αυτή συνεχίζεται. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον μήνα Ιούλιο εμφάνισε ετήσια αύξηση 13%. Προηγήθηκαν αυξήσεις 12,6% τον Ιούνιο και 13,7% τον Μάϊο που αποτυπώνονται στις τιμές λιανικής. Εξάλλου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε 1,4% από 1% τον Ιούνιο και 0,1% τον Μάιο. Οπότε ανάλογη τάση αναμένεται και στον πληθωρισμό του Αυγούστου, που θα ανακοινωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελλ.Στατ. την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 13% έναντι μείωσης 7,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019. Σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουνίου, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2020 ενώ ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι μείωσης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού κατά 13% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου του 2020, οφείλεται κυρίως στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 22,0% και ειδικότερα στην αύξηση της παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου κατά 59,7%, της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού κατά 53,4%, της αύξησης στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κατά 25,1%, της εξόρυξης μεταλλευμάτων κατά 21,5%, της παραγωγής βασικών μετάλλων κατά 13,6%, της παραγωγής προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες κατά 9,9% κ.α..

Τέλος σημειώνεται η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο κατά 30,8% στο β’ τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου του 2020 ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου του 2021 παρουσίασε αύξηση 13,3%. Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο του β’ τριμήνου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου του 2021, παρουσίασε αύξηση 5%.