Σήμα από τους τιτάνες των funds: Καιρός να πουλήσουμε ξανά δολάριο…

Σήμα από τους τιτάνες των funds: Καιρός να πουλήσουμε ξανά δολάριο…
Photo: pixabay.com
Οι Fund Titans στοιχηματίζουν υπέρ οτιδήποτε κερδίζει το δολάριο  

Το δολάριο έχει αψηφήσει τις προβλέψεις για παρατεταμένη πτώση τουλάχιστον από την αρχή του έτους. Ωστόσο, οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων επιμένουν: Τώρα είναι η ώρα.

Το δολάριο αποδυναμώνεται καθώς τα επιτόκια στις ΗΠΑ πλησιάζουν στο ανώτατο όριο και η επιθετική σύσφιξη της Federal Reserve αρχίζει να επηρεάζει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, λένε οι επενδυτές

Σύμφωνα με την AllianceBernstein και την UBS Asset Management, αυτό θα δημιουργήσει τη βάση για να ενισχυθούν νομίσματα όπως το γιεν, το ακτινίδιο και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, όπως το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Κολομβίας. Η ανθεκτικότητα του δολαρίου έχει μπερδέψει τις «αρκούδες» που είχαν προειδοποιήσει ότι το νόμισμα οδεύει προς μια πολυετή πτώση μετά από άνοδο το 2022. 

Αλλά εντείνεται η πεποίθηση ότι μπορεί, τελικά, να αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ολοκληρώσει την εκστρατεία αύξησης επιτοκίων τους επόμενους μήνες. «Σε γενικές γραμμές πιθανότατα θα υποθέταμε ότι το δολάριο έφτασε στο αποκορύφωμά του και μπορεί να υπάρχει περιθώριο ώστε άλλα νομίσματα να έχουν καλύτερη απόδοση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023-2024», δήλωσε ο Μπραντ Γκίμπσον, συνεπικεφαλής του σταθερού εισοδήματος Ασίας-Ειρηνικού στην AB. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί και η Fed είναι πιθανό να αρχίσει να ασκεί πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντίδραση στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τετάρτη φαίνεται να δικαιολογεί το κύμα πτωτικών εκκλήσεων έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών, διολισθαίνοντας πλέον πάνω από 11% από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission, τα hedge funds προετοιμάζονταν για πτώση, καθώς έγιναν καθαροί πωλητές του δολαρίου για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές αρχίζουν να στοιχηματίζουν για το ποια νομίσματα θα κερδίσουν από την πτώση του δολαρίου. Το γεν θεωρείται ο κύριος ωφελούμενος με τους «ταύρους» να βλέπουν ως καταλύτη ανόδου του την ανησυχία περί ύφεσης στις ΗΠΑ, τη μείωση στα spreads των ομολόγων και το ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί να τροποποιήσει την υπερβολικά χαλαρή πολιτική της τους επόμενους μήνες.

Ο Jim Leaviss, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην M&G Investments, η οποία διαχειρίζεται 366 δισεκατομμύρια δολάρια, προτείνει μείωση στις θέσεις για το δολάριο έναντι του γεν. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην αγορά συναλλάγματος αυτήν τη στιγμή», είπε ο Leaviss. «Αρκετά από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών φαίνονται φθηνά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασθενέστερο δολάριο

Κάθε νόμισμα της Ομάδας των 10 έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα. Το γεν σημείωσε ράλι 4% τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, το ελβετικό φράγκο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, ενώ το ευρώ και η λίρα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών. 

Τα αναδυόμενα νομίσματα έχουν επίσης ανοδική πορεία, με τον δείκτη MSCI για τέτοια περιουσιακά στοιχεία να αυξάνεται κατά 2% φέτος μετά τη διολίσθηση 4% το 2022. Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg διεύρυνε τις απώλειές του κατά περίπου 0,1% την Πέμπτη.

Για τον Shamaila Khan της UBS Asset, τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Χιλής και της Κολομβίας, είναι πιθανό να έχουν καλύτερη απόδοση. Καθένα από αυτά έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου φέτος, με το κολομβιανό πέσο να σημειώνει άνοδο 18% έναντι του δολαρίου. 

Η άλλη άποψη

Άλλοι είναι λιγότερο σίγουροι ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί. «Δεν έχουμε αναλάβει ιδιαίτερο ρίσκο» σε συνάλλαγμα, δήλωσε ο Brendan Murphy, διαχειριστής κεφαλαίων στην Insight Investment που διαχειρίζεται πάνω από 880 δισεκατομμύρια δολάρια. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την παγκόσμια ανάπτυξη, και οι ΗΠΑ -σε σχετική βάση- τα πάνε πραγματικά καλύτερα από την Ευρώπη ή την Κίνα».

Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ ενός ισχυρότερου δολαρίου. Η Fed μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει στο εύρος στόχου της Fed. Το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα τείνει επίσης να ενισχύεται εν μέσω αποστροφής κινδύνου και επιδείνωσης των φόβων περί ύφεσης που μπορεί να τονώσουν την ανανεωμένη ισχύ του. Ωστόσο, γενικά, φαίνεται πως η αγορά θεωρεί ότι οι καλύτερες μέρες για το δολάριο έχουν τελειώσει.

Η κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων «αφαιρεί μια από τις στηρίξεις για το δολάριο», δήλωσε ο Rajeev De Mello, 36χρονος βετεράνος αγορών και διαχειριστής χρημάτων στην GAMA Asset Management, ο οποίος αγοράζει ινδική ρουπία και μεξικάνικο πέσο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: