Σήμα ΕΚΤ για άρση της απαγόρευσης τραπεζικών μερισμάτων το 2021

Σήμα ΕΚΤ για άρση της απαγόρευσης τραπεζικών μερισμάτων το 2021
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προϋπόθεση θα είναι να πείσουν οι τράπεζες τις εποπτικές αρχές πως διαθέτουν αρκετά ισχυρούς ισολογισμούς ώστε να επιβιώσουν των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορέσουν να πληρώσουν μερίσματα και πάλι από του χρόνου αν πείσουν τις εποπτικές αρχές πως οι ισολογισμοί τους είναι αρκετά ισχυροί για να επιβιώσουν της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επίπτωσης πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε στους FT ο Yves Mersch, αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ είχε δώσει εντολή στις τράπεζες της ευρωζώνης να σταματήσουν όλα τα μερίσματα και τις αγορές ιδίων μετοχών προκειμένου να εξοικονομήσουν κεφάλαια 30 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, λίγο μετά την έλευση της πανδημίας στην Ευρώπης. Έκτοτε, ο τραπεζικός κλάδος ασκεί σκληρές πιέσεις ώστε να επιτραπεί στις ισχυρότερες τράπεζες να επαναλάβουν στις αρχές του επόμενου έτους τη διανομή κεφαλαίων.

Ο κ. Mersch εξέφρασε στους FT την ανησυχία του πως οι τράπεζες που επωφελούνται της ρυθμιστικής χαλάρωσης των απαιτήσεων για τα κεφάλαια θα πληρώσουν μέρος των κεφαλαίων αυτών στους μετόχους, αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η απαγόρευση της καταβολής μερισμάτων πέραν του τέλους αυτού του έτους. Επικαλέστηκε νομικές αβεβαιότητες ως προς την δυνατότητα επιβολής της απαγόρευσης, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν προσδοκίες πως άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στις τράπεζές τους να αρχίσουν και πάλι τις πληρωμές.

Η επίσημη απόφαση της ΕΚΤ ως προς την άρση της απαγόρευσης για τα μερίσματα αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τη δημοσιοποίηση των νέων οικονομικών της προβλέψεων, στις 10 Δεκεμβρίου.