Fed: Αύξηση επιτοκίων 0,25%, τέλος στο QE και συρρίκνωση ισολογισμού τον Μάρτιο

Fed: Αύξηση επιτοκίων 0,25%, τέλος στο QE και συρρίκνωση ισολογισμού τον Μάρτιο
(FILES) In this file photo taken on July 15, 2021 US Federal Reserve Chairman Jerome Powell testifies before a Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee hearing, on Capitol Hill in Washington, DC. - US central bankers expect to start pulling back on stimulus measures this year, if the economic recovery continues, according to the minutes of the July policy meeting released August 18. (Photo by Nicholas Kamm / AFP) Photo: AFP
Τι φέρνουν όλα αυτά για τις αγορές μετοχών; Θα πρέπει οι επενδυτές να συνειδητοποιήσουν ότι το  σενάριο μιας  διόρθωσης ισχυροποιείται

«Σήμα» για άνοδο επιτοκίων τον Μάρτιο έστειλε τόσο η Fed όσο και ο πρόεδρός της, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της διήμερης συνάντησης των Αμερικανών υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Όπως προαναγγέλθηκε ρητά, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης λαμβάνει τέλος επίσης τον Μάρτιο, αφού πρώτα μειωθεί μόλις στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο. 

Τέλος, η Fed έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της συρρίκνωσης του προϋπολογισμού της, που επί του παρόντος ανέρχεται στο ποσό ρεκόρ των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ανακοινώσεις Fed και Powell επηρέασαν αρνητικά τη Wall Street, με καταλύτη τη δήλωση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος ανέφερε ότι «υπάρχει χώρος για περαιτέρω, πέραν των προαναγγελθεισών, αύξηση επιτοκίων» και ότι «δεν θα επιτραπεί, σε καμία περίπτωση, παγίωση του υψηλού πληθωρισμού».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε πλήρης ανατροπή στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους δείκτες να «σβήσουν» τα ενδοσυνεδριακά ισχυρά κέρδη τους και να κλείνουν με απώλειες, εξαιρουμένου του Nasdsaq που οριακά εξασφάλισε το θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με απώλειες 130 μονάδων ή 0,38% στις 34.168,09 μονάδες, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να προσθέτει ακόμη και 500 μονάδες, βιώνοντας έντονη μεταβλητότητα για μια ακόμη συνεδρίαση.

Ο S&P 500, από κέρδη 1,5% έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες 0,15% στις 4.349,93 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq που ενδοσυνεδριακά έγραψε και +2% ολοκλήρωσε την ημέρα με οριακή άνοδο, μόλις 0,02%, στις 13.542,10 μονάδες.

Μεταφράζοντας τη Fed

Η Federal Reserve άφησε την πολιτική αμετάβλητη, αλλά έδειξε ότι «θα είναι σύντομα σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος στόχος για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων». 

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ING, αναμένουμε άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της FOMC τον Μάρτιο. Επίσης, προς το παρόν, η αγορά προεξοφλεί τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες μπορεί να είναι και περισσότερες. 

Στο δεύτερο έγγραφο της Fed, σχετικά με τον ισολογισμό, επιβεβαιώνεται ότι το κύριο εργαλείο νομισματικής πολιτικής αλλάζει το επιτόκιο στόχο των κεφαλαίων της Fed και ότι «η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα ξεκινήσει μετά τη διαδικασία αύξησης του εύρους στόχου για τα ομοσπονδιακά κεφάλαια ο ρυθμός έχει αρχίσει». 

Η μείωση του ισολογισμού θα γίνει «με προβλέψιμο τρόπο κυρίως με την προσαρμογή των ποσών που επανεπενδύονται από τις πληρωμές κεφαλαίου». Θέλει επίσης ο ισολογισμός της «μακροπρόθεσμα» να αποτελείται «κυρίως» από τίτλους του Δημοσίου.  Να σημειωθεί ότι ο ισολογισμός της FED έχει εκτιναχθεί στα 8,86 τρισεκ. δολάρια από 3,8 τρισεκ. δολάρια στα μέσα του 2019 ή 4,23 τρισεκ. δολάρια τον Μάρτιο του 2020.

Τι φέρνουν όλα αυτά για τις αγορές μετοχών; Θα πρέπει οι επενδυτές να συνειδητοποιήσουν ότι το καθοδικό σενάριο μιας επικείμενης διόρθωσης ισχυροποιείται.