«Σήμα» για αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο από τη Fed

«Σήμα» για αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο από τη Fed
epa08267225 US Federal Reserve Chairman Jerome Powell holds a news conference on an emergency interest rate cut, in Washington, DC, USA, 03 March 2020. The US Federal Reserve made an emergency interest rate cut, lowering the benchmark US interest rate by half a percentage point, in response to economic concerns surrounding the coronavirus. The rate cut is the biggest since the financial crisis in 2008. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμα για αύξηση επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, αναμένεται να στείλει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves, Fed), κάτι το οποίο θα σηματοδοτήσει την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και την άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης που είχαν ληφθεί προς άμβλυνση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η Fed ξεκίνησε τη διήμερη συνεδρίασή της την Τρίτη 25 Ιανουαρίου και αναμένεται να εκδώσει νέα δήλωση, στην οποία θα εμπεριέχεται πως είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Στο πλαίσιο μιας βίαιης διόρθωσης στη Wall Street, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι να ανεβάσουν το επιτόκιο των Fed Funds από το μηδέν τον Μάρτιο.

«Η αγορά [ομολόγων] φαίνεται να αντιδρά στην πτώση των μετοχών, συν τις γεωπολιτικές εντάσεις, οπότε ίσως η Fed δεν θα είναι τόσο επιθετική. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα βγει και θα πει στην αγορά ότι είναι λάθος να αυξηθούν τα επιτόκια και τέσσερις φορές φέτος» αναφέρει η Bank of America.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει ξεφύγει, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο να υπερβαίνει το 7%, ευρισκόμενος στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982.

Η BofA αναφέρει ότι η Fed θα μπορούσε να υποδείξει ότι η πρώτη της αύξηση των επιτοκίων από το 2018 θα γίνει αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση, τον Μάρτιο. 

Ωστόσο, το sell-off στο χρηματιστήριο, αν μη τι άλλο, έκανε τη δουλειά της Fed πιο δύσκολη. Ο S&P 500 βρίσκεται σε περιοχή διόρθωσης. Με την πανδημία να συνεχίζεται και τη Ρωσία να απειλεί με στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας, η Fed θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την πολιτική της λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους κινδύνους.

«Αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι να πουν ότι θα απαντήσουμε όπως το απαιτούν οι συνθήκες. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό, και ακόμη και με αυτό που βλέπουμε, οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ χαλαρές. Αυτό είναι το μόνο μήνυμα που μπορούν να δώσουν αυτή τη στιγμή» δηλώνει η Grant Thornton.

Ο Πάουελ θα ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης ως συνήθως αφού η Fed δημοσιοποιήσει τη δήλωση της FOMC την Τετάρτη. Ο τόνος του αναμένεται επίσης να ακούγεται hawkish.