«Σήμα» νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed – Στο «κόκκινο» η Wall Street με σημαντικές απώλειες  

«Σήμα» νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed – Στο «κόκκινο» η Wall Street με σημαντικές απώλειες  
(FILES) In this file photo taken on July 27, 2022 Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks during a news conference in Washington, DC. - With US inflation at a 40-year high, economists say there is no doubt about the Federal Reserve's policy course: Interest rates will continue to rise. Against the backdrop of the majestic Grand Teton mountains, Fed Chair Jerome Powell is expected to once again send a clear message at the annual gathering of central bankers in Jackson Hole, Wyoming on August 26, 2022 that the fight against inflation is not over. (Photo by MANDEL NGAN / AFP) Photo: AFP

Στο κόκκινο έκλεισε χθες Παρασκευή το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τη δέσμευση του προέδρου της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed) ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων της για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 1.008 μονάδων (–3,03%), στις 32.283,40 μονάδες. Υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τρεις μήνες, από τα μέσα Μαΐου.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 497,56 μονάδων (–3,94%), στις 12.141,71 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, θεωρούμενος ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 141,46 μονάδων (–3,37%), στις 4.057,66 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που κατέγραψε εδώ κι έναν μήνα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, από το βήμα του τραπεζικού συνεδρίου στο Jackson Hole, επιβεβαίωσε ότι η Fed θα κάνει «δυναμική χρήση των εργαλείων της» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών (8,5% τον Ιούλιο).

Παρότι έχουν μεσολαβήσει τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις, οι οποίες έχουν φέρει το επιτόκιο στο εύρος 2,25% – 2,50%, ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι δεν «υπάρχει χώρος για παύση ή διακοπή» των επιτοκιακών αυξήσεων, προλειαίνοντας το έδαφος για νέες δυναμικές παρεμβάσεις.

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τον πληθωρισμό, θα προκαλέσουμε ορισμένο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» παραδέχθηκε, στη συνέχεια. «Πρόκειται για το “κόστος” της μείωσης του πληθωρισμού».

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι «μια αποτυχία στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα σηματοδοτήσει ακόμη μεγαλύτερο πόνο», επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής είναι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

Οι traders εμφανίζονται βέβαιοι ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η οποία θα φέρει το επιτοκιακό εύρος στο 3% – 3,25%.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι αναλυτές ανησυχούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα χάσει ακόμη περισσότερη δυναμική (έχει ήδη συρρικνωθεί στο α’ και στο β’ τρίμηνο), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά εργασίας και το εγχώριο ΑΕΠ.