Σημάδια ανάκαμψης για την Η&Μ μετά το ρεκόρ απούλητων ενδυμάτων τον Μάιο

Η σουηδική αλυσίδα ένδυσης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με τη διοίκησή της να ευελπιστεί ότι τα χειρότερα μάλλον έχουν περάσει.

Στην αλυσίδα ένδυσης Hennes & Mauritz (Η&Μ) η αξία των απούλητων ενδυμάτων μειώθηκε ελαφρά ως ποσοστό των πωλήσεων και διαμορφώθηκε στο 18,2% στο τέλος Μαΐου από το ποσοστό ρεκόρ του περασμένου Αυγούστου, που ήταν στο 18,9%. Η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε κατά 10% το πρωί της Πέμπτης στην αγορά της Στοκχόλμης.

Η επιχείρηση λιανικής αγωνίζεται καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συσσωρευτεί απούλητα ρούχα μετά από σειρά λαθών που αφορούν κυρίως τη μόδα. Η μετοχή της μπορεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, να εμφανίσει μεταβλητότητα καθώς έχει γίνει στόχος των short sellers.

Παράλληλα η H&M αποφάσισε να περικόψει το σχέδιο της για επέκταση των καταστημάτων, να μειώσει τις εκπτώσεις, ενώ δεσμεύτηκε για περισσότερες επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ειδικότερα,  μείωσε το στόχο της για το άνοιγμα νέων καταστημάτων το τρέχον έτος κατά 26% σε 130, έχοντας ήδη προσθέσει στον όμιλο περισσότερα από 400 καταστήματα τα τελευταία χρόνια. Η κίνηση αυτή θα της επιτρέψει να αυξήσει τις επενδύσεις στις online πωλήσεις. Ήδη φέτος έχει προσθέσει στη λίστα των χωρών όπου διαθέτει online κατάστημα το Μεξικό, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και την Αίγυπτο.

Τα προ φόρων κέρδη της μειώθηκαν κατά 1,3% χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ υποχώρησαν κατά όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η εταιρεία επισήμανε πως ενώ τα αποθέματα της είναι υψηλότερα, τα απούλητα ενδύματα θα είναι ευκολότερο να πουληθούν καθώς η σύνθεση τους παρουσιάζει βελτίωση.

Στα θετικά νέα για τον όμιλο, οι πωλήσεις της H&M αυξήθηκαν κατά 12% τον Ιούνιο, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, κατά το οποίο ο βροχερός καιρός και η ψυχρή άνοιξη επιβάρυναν τη ζήτηση στον κλάδο ένδυσης της Ευρώπης, επηρεάζοντας ανάλογα τις εταιρείες λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης και της Inditex SA (Zara).