Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Για άλλη μια φορά η κόντρα ΗΠΑ – Κίνας πίσω από την πτώση

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ιδιαίτερες πιέσεις σε όλους τους δείκτες. Χάνει έδαφος και η Ελλάδα.

Σε χαμηλό διμήνου υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η ανησυχία για την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έστρεψε τους επενδυτές προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1%, ύστερα από απώλειες κατά 2,5% την Παρασκευή, τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του μέχρι στιγμής το 2019, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε την ένταση με την Κίνα λέγοντας ότι θα επιβάλλει δασμούς 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισεκ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης των εταιριών εξόρυξης και άλλων πρώτων υλών ηγείτο των απωλειών, καθώς μειώθηκαν οι τιμές των μετάλλων ύστερα από την υποχώρηση σε ιστορικό χαμηλό του κινεζικού γιουάν στη διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, γεγονός που έκανε ακριβότερο για τη χώρα που έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση χαλκού στον κόσμου να αγοράζει μέταλλα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον εβδομάδων. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε στην αρχή της συνεδρίασης κατά 0,9%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1% και ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,8%.

Πτώση στο άνοιγμα του ελληνικού Χρηματιστηρίου

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα τα σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:00, διαμορφώνεται στις 876,43 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,98%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,58 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,65%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+1,35%) και της Lamda Development (+0,21%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,80%0, της ΑΔΜΗΕ (-2,95%), του ΟΛΠ (-2,83%) και της ΕΧΑΕ (-2,80%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Πρώτων Υλών (+6,83%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,01%) και της Τεχνολογίας (-1,96%).

Ανοδικά κινούνται 13 μετοχές, 41 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Νηρεύς +11,41% και Αφοί Κορδέλλου +5,10%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Χαϊδεμένος -15,28% και Κτήμα Λαζαρίδη -7,59%.

Καταρρέουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Η απόδοση των 10ετών κρατικών βρετανικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό της σήμερα, με τις αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη να μειώνονται περαιτέρω εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας αλλά και των ανησυχιών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι εξελίξεις στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις καθώς και το γεγονός ότι η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος μειώθηκε, οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων και τις αποδόσεις των 30ετών ολλανδικών ομολόγων για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος.

Η απόδοση του 10ετούς βρετανικού ομολόγου σημείωσε πτώση άνω των 4 μονάδων βάσης στο 0,502%, συγκριτικά με το προηγούμενο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,503% που σημείωσε στις 15 Αυγούστου του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Η Κίνα άφησε σήμερα την ισοτιμία του νομίσματός της να καταγράψει θεαματική πτώση, ξεπερνώντας το συμβολικό όριο των 7 γιουάν ανά δολάριο για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, σε μια ένδειξη ότι το Πεκίνο ίσως είναι πρόθυμο να ανεχθεί περαιτέρω εξασθένιση του νομίσματός του καθώς επιδεινώνεται η διαμάχη για το εμπόριο.

Η πτώση κατά 1,4% του γιουάν σημειώνεται αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδίασε τις αγορές λέγοντας ότι θα επιβάλλει δασμούς 10% στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές 300 δισεκ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, τερματίζοντας την ανακωχή που ίσχυε εδώ και ένα μήνα στο θέμα του εμπορίου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η απόδοση του 30ετούς γερμανικού ομολόγου μειώθηκε κατά επτά μονάδες βάσης, στο χαμηλό επίπεδο του -0,053% με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο -0,53%.