Σημαντική διάκριση για την Actelion Pharmaceuticals στα φετινά φαρμακευτικά βραβεία

Σημαντική διάκριση για την Actelion Pharmaceuticals στα φετινά φαρμακευτικά βραβεία

Το βραβείο «Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση η μακιτεντάνη» απέσπασε στα Prix Galien Greece 2015.

Σε μια ιδιαίτερη τελετή που επιβραβεύτηκε η επιστημονική έρευνα και η καινοτομία στη χώρα μας με την παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε και φέτος στην Ελλάδα ο διεθνής θεσμός φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien Greece 2015. Tα φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien Greece που διεθνώς θεωρούνται εφάμιλλα των βραβείων Νόμπελ, απονεμήθηκαν σε επιστήμονες, φορείς και φαρμακευτικές εταιρείες που αναδεικνύουν τη σημασία της καινοτόμου έρευνας για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Στην κατηγορία «Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση» το βραβείο απονεμήθηκε στην Αctelion Pharmaceuticals Hellas για τη μακιτεντάνη, ένα νέο, καινοτόμο φάρμακο που αλλάζει ριζικά τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης, μια χρόνια, απειλητική για τη ζωή πάθηση.

Η μακιτεντάνη είναι ένας διπλός ανταγωνιστής των υποδοχέων της ενδοθηλίνης (ERA). Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο που αξιολογήθηκε  με τη μεγαλύτερη σε μέγεθος και διάρκεια διεθνή μελέτη SERAPHIN, η οποία περιέλαβε ένα σαφώς καθορισμένο πρωταρχικό καταληκτικό σημείο νοσηρότητας/θνητότητας.

Η αποτελεσματικότητα της μακιτεντάνης αποτελεί σημαντική κλινική πρόοδο στη θεραπεία της ΠΑΥ. Οι κλινικοί ιατροί έχουν για πρώτη φορά στη διάθεσή τους ένα φάρμακο, το οποίο μπορεί αποδεδειγμένα να ασκήσει θετική επίδραση στο σχετιζόμενο με την ΠΑΥ σύνθετο καταληκτικό σημείο της νοσηρότητας/θνητότητας, και στη νοσηλεία. Οι ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση μπορούν πλέον να ατενίζουν ένα πολύ καλύτερο μέλλον!

Όπως δήλωσε η κα. Ελένη Τέντου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Actelion Pharmaceuticals Hellas: Eίναι μεγάλη τιμή και χαρά για όλους εμάς στην Actelion η διάκριση στα Prix Galien Greece 2015. Εδώ και 14 χρόνια, εργαζόμαστε με πάθος για να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση. Και αφιερώνουμε το βραβείο αυτό σε αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν ένα πολύ δύσκολο αγώνα για την καθημερινή τους επιβίωση. Τώρα πια η μακιτεντάνη αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπευτική προσέγγιση της ΠΑΥ, δίνοντας μεγαλύτερες ελπίδες για ένα πολύ καλύτερο μέλλον σε αυτούς τους ασθενείς. Το βραβείο αυτό μας δίνει περισσότερη δύναμη για να συνεχίσουμε με πίστη και όραμα να εργαζόμαστε για τη  θεραπευτική αντιμετώπιση μιας τόσο δύσκολης νόσου όσο η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση. Και αυτή είναι η δέσμευση της Actelion προς τους ασθενείς και προς την κοινωνία.”

Η μακιτεντάνη έχει λάβει τιμή στην Ελλάδα με το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων στις 30 Δεκεμβρίου 2014 και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης του φαρμάκου και ένταξής του στον Κατάλογο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.