Σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για το β’ τρίμηνο

Σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για το β’ τρίμηνο
epa08304598 An information panel displays the evolution of the Spanish IBEX 35 exchange index in Madrid, Spain, 18 March 2020. The benchmark IBEX 35 fell by 3.4 percent at the close of trading due to the fallout of the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/ANA BORNAY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εταιρείες εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 αναμένεται να υποστούν 21,9% πτώση κερδοφορίας στο δεύτερο τρίμηνο, ποσοστό μεγαλύτερο σε σύγκριση με την πρόβλεψη για πτώση 14,9% μία εβδομάδα πριν.

Οι προσδοκίες για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συνέχισαν να επιδεινώνονται δραματικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας Refinitiv του Reuters, καθώς τα  μέτρα lockdown σε μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης οδηγούν σε καθίζηση την επιχειρηματική δραστηριότητα και ζήτηση.

Οι χώρες ανά τον κόσμο επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα στις προσπάθειες να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, υποχρεώνοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό τους πολίτες και αναγκάζοντας σε προσωρινό «λουκέτο» τις επιχειρήσεις, την ώρα που μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η ζήτηση για ορισμένα αγαθά.

Οι εταιρείες εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 αναμένεται να υποστούν 21,9% πτώση κερδοφορίας στο δεύτερο τρίμηνο, ποσοστό μεγαλύτερο σε σύγκριση με την πρόβλεψη για πτώση 14,9% μία εβδομάδα πριν. Για το τρίτο τρίμηνο, οι αναλυτές αναμένουν βουτιά 15,4%.

Αναλυτές σε Barclays, Citi και άλλες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αναμένουν υποχώρηση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μεταξύ 35% και 50%, με τις προβλέψεις να αναθεωρούνται διαρκώς προς τα κάτω και τους οίκους να αναμένουν «κούρεμα» των κερδών ανάλογο με τα επίπεδα της κρίσης του 2008.

«Αναμένουμε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από τον Covid-19 θα είναι τόσο σοβαρός όσο ή ύφεση του 2008-09, αλλά πιο σύντομος», επισημαίνει ο Εμάνουελ Κάου, στρατηγικός αναλυτής της Barclays.

H μέση πρόβλεψη της Refinitiv δεν αντανακλά το πλήρες μέγεθος της πτώσης στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς ορισμένοι αναλυτές δυσκολεύονται να προβλέψουν τον οικονομικό αντίκτυπο λόγω του κορωνοϊού.