Σημαντική παρέμβαση Γκάιτνερ: Ένα Grexit θα μόλυνε την Ευρωζώνη

Σημαντική παρέμβαση Γκάιτνερ: Ένα Grexit θα μόλυνε την Ευρωζώνη

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επισημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλο το ευρώ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ βίωσε το ελληνικό «δράμα» από την αρχή του, λόγω της πολύ νευραλγικής θέσης που κατείχε.  Μάλιστα έχει περιγράψει τις πιέσεις και την πρόθεση των εταίρων μας να μας τιμωρήσουν το 2012 για τα «ψέματα που τους είχαμε πει».

Μιλώντας τώρα σε συνέδριο του Economist στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι ένα πιθανό Grexit θα μόλυνε την Ευρωζώνη και θα ενθάρρυνε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία να ακολουθήσουν το δρόμο της αποχώρησης. «Το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο της μετάδοσης στην Ευρωζώνη υπήρχε από τότε που ιδρύθηκε» αναφέρει ο πρώην Αμερικανός ΥΠΟΙΚ και προειδοποιεί ότι με τις υπάρχουσες πολιτικές η ζώνη του ευρώ θα είναι τυχερή αν έχει την πορεία…της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία υποφέρει από αποπληθωρισμό, υψηλό χρέος και χαμηλή ανάπτυξη από τις αρχές του 1990, κατάσταση που αρχικά είχε ονομαστεί «χαμένη δεκαετία» αλλά κράτησε πάνω από 20 χρόνια.

Ο Γκάιτνερ αναφέρει ότι η Ευρώπη βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το δρόμο.

Πώς περιέγραφε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ την κατάσταση το 2012
Σε έναν οργισμένο Φιλιππικό, και απειλές κατά των Ελλήνων, εξελίχθηκε η συνάντηση με αντικείμενο την Ελλάδα που έγινε στα τέλη Ιουλίου 2012 με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Σιλτ στη Γερμανία, σύμφωνα με τον τέως αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Στο βιβλίο του «Stress Test: Reflections on Financial Crises» γίνονται αναφορές στην Ελλάδα με πολύ… γλαφυρό τρόπο.

Γκάιτνερ: «…Θυμάμαι να προσέρχομαι στο δείπνο και να κοιτάω το Blackberry μου (σ.σ κινητό). Ήταν μια γ…..νη καταστροφή για την Ευρώπη. Οι μετοχές μιας γαλλικής τράπεζας είχαν μειωθεί κατά 7 ή 8%. Αυτό ήταν μεγάλο θέμα. Για μένα ήταν, ξέρετε, σαν το απόλυτο μακελειό λόγω των ανθρώπων [που] έλεγαν: Κρίση στην Ελλάδα, ποιοι είναι εκτεθειμένοι στην Ελλάδα;

»(…) Οι Ευρωπαίοι ήρθαν σε αυτή την συνάντηση βασικά λέγοντας: “Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά απαίσιοι. Μάς είπαν ψέματα. Είναι απαράδεκτοι και ήταν σπάταλοι, μας εκμεταλλεύτηκαν και θα τους συντρίψουμε». Αυτή ήταν βασικά η στάση τους, όλων τους.

»Τούς κατέστησα τότε κάτι πολύ σαφές εκείνη την στιγμή. Άκουγα συνέχεια αυτές τις κουβέντες για ηθικό κίνδυνο που πάγωναν το αίμα, και τούς είπα: “Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους δεκτόν, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέραν της Ελλάδας… Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα.

»Σίγουρα, και βέβαια όπως έχω πει, δεν περίμενα ότι θα συνεχίσουν να κωλυσιεργούν επί τρία χρόνια. Ήταν αδιανόητο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν. Αλλά τα προμηνύματα γι’ αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους δείρουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τροφοδότησαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα της στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα…».