Σήμερα η απόφαση για την εκδοση του Mr. Bitcoin

Σήμερα η απόφαση για την εκδοση του Mr. Bitcoin

Ο Άρειος Πάγος καλείται σήμερα να λάβει μία απόφαση για την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ που κατηγορείται για  ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων.

Ο Άρειος Πάγος καλείται σήμερα, Τετάρτη, να λάβει μία απόφαση για την υπόθεση του 38χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, ή «Mr Bitcoin» που κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων – εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έχει δώσει το πράσινο φως σε σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα οι συνήγοροι του αποκαλούμενου ως «Mr Bitcoin» να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, έτσι ώστε ο ρώσος να μη βρεθεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο ίδιος συνελήφθη, βάσει διεθνούς εντάλματος, τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένεια του – και αρνείται οιαδήποτε εμπλοκή του σε αξιόποινες πράξεις.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, διασυνοριακή και δαιδαλώδης, κατέστη ακόμη πιο περίπλοκη όταν, μετά το αίτημα των ΗΠΑ, ακολούθησε και αίτημα των ρωσικών αρχών περί έκδοσης. Οι ρώσοι υποστηρίζουν ότι ο Βίνικ έχει διαπράξει απάτη απείρως μικρότερου βεληνεκούς, ύψους 10.000 ευρώ, υπογράφοντας συμβόλαιο για την προμήθεια προϊόντων χωρίς ποτέ να τα παραδώσει, και ενώ είχε καρπωθεί τα χρήματα της προκαταβολής. Ο 38χρονος έχει συναινέσει να εκδοθεί και να δικαστεί στην πατρίδα του.

Σε περίπτωση που ο Άρειος Πάγος αποφανθεί θετικά υπέρ της εκδόσεως στις ΗΠΑ, θεωρείται βέβαιη η προσφυγή του Ρώσου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.