Σήμερα οι αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία- Οι απόψεις των ειδικών

Σήμερα οι αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία- Οι απόψεις των ειδικών
Μαθητές παρακολουθούν τον αγιασμό για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019. Πραγματοποιήθηκε στα σχολεία της χώρας η τελετή Αγιασμού με την ευκαιρία έναρξης του νέου σχολικού έτους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αρχικά η ημερομηνία που είχε ανακοινώσει το υπουργείο για το πρώτο κουδούνι ήταν η 7η Σεπτεμβρίου, όμως στη συνέχεια η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και η «έκρηξη» των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο δημιούργησε δεύτερες σκέψεις.

Σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Παιδείας την Τρίτη. Αρχικά η ημερομηνία που είχε ανακοινώσει το υπουργείο για το πρώτο κουδούνι ήταν η 7η Σεπτεμβρίου, όμως στη συνέχεια η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και η «έκρηξη» των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο δημιούργησε δεύτερες σκέψεις. Έτσι, υπό συζήτηση μπήκε και το ενδεχόμενο να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου τα σχολεία.

«Είμαστε έτοιμοι για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής των ειδικών, η οποία σήμερα το μεσημέρι θα έχει την τελική τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Παιδείας, για το άνοιγμα των σχολείων. Η απόφαση θα ληφθεί και με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχιστεί και τις επόμενες, τότε μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο κ. Γώγος στον ΣΚΑΪ.

Υπέρ της 7ης Σεπτεμβρίου, για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, έχουν ταχθεί με δηλώσεις τους άλλα δύο μέλη της επιτροπής, τόσο ο Νίκος Σύψας, όσο και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος. Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η εισήγησή του είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ σε άλλες δηλώσεις του, το Σάββατο, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν κάποια στιγμή τα σχολεία τον χειμώνα, σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων.

Την 7η Σεπτεμβρίου πρότεινε και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση να είναι «όλα έτοιμα», και η λειτουργία να γίνει αυστηρά με μάσκες και τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Στο μεταξύ, στις σημερινές δηλώσεις του ο κ. Γώγος σημείωσε ότι σε περίπτωση που θα εντοπίζεται κρούσμα κορωνοϊού, θα κλείνει το συγκεκριμένο τμήμα και όχι το σχολείο.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε χαρακτηρίσει πολύ πιθανή την παράταση, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων. «Με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση», δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι «αν υπάρξει μια ραγδαία αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες», σε ό,τι αφορά στα κρούσματα τότε τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου.