Σήμερα η Blue Monday: Τι είναι και γιατί αισθανόμαστε πιο θλιμμένοι

Σήμερα η Blue Monday: Τι είναι και γιατί αισθανόμαστε πιο θλιμμένοι
epa06440275 A Commuter walks over London Bridge on what is known as 'Blue Monday' in London, Britain, 15 January 2018. Blue Monday is a name given to a day in January, typically the third Monday of the month. It is said to be the most depressing day of the year. EPA/ANDY RAIN
Αν σήμερα αισθάνεστε πιο πεσμένοι ψυχολογικά, υπάρχει εξήγηση και κρύβεται στην λεγόμενη Blue Monday.

Ψευδοεπιστημονική θεωρία, κατά την οποία η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου (20 Ιανουαρίου το 2020) θεωρείται ως η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Γι’ αυτό αποκαλείται από τους Αγγλοσάξονες «Blue Monday». Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, οι άνθρωποι αυτή την ημέρα κατακλύζονται από μελαγχολικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε μέρα του χρόνου.

Όλα ξεκίνησαν τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μία διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ετοίμαζε καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel. Η ιδέα ήταν να ορίσουν μία ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».

O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

Την ίδια άποψη υποστηρίζουν και άλλοι επιστήμονες, που ενισχύουν την ιδέα της πιο καταθλιπτικής ημέρας του χρόνου και με άλλα επιχειρήματα, εξηγώντας γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Πιο αναλυτικά, η Βρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές, κατά την διάρκεια των γιορτών, ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

Επίσης, η διατροφολόγος Alison Clark επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται, εκτός από τον καφέ, στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, μιας και είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας και την σκληρή πραγματικότητα, μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.

Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη ιδέα, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στον δυτικό κόσμο, έχει συναντήσει και ευρεία αντίδραση από πλήθος επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι ο μαθηματικός αυτός τύπος δεν ευσταθεί επιστημονικά και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τους μαθηματικούς. Το κύμα αυτό των επιστημόνων, επιπλέον, κατατάσσει αυτό τον τύπο στις «ψευδοεπιστήμες» και τον απορρίπτει ως «ανοησία».