Σήμερα οι υπογραφές δύο συμβάσεων για έρευνες πετρελαίου

Σήμερα οι υπογραφές δύο συμβάσεων για έρευνες πετρελαίου
Πρόκειται για δύο θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, η μία εκ των οποίων παραχωρείται σε κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της ισπανικής Repsol και η άλλη στα ΕΛΠΕ.

Οι τελευταίες εκκρεμείς συμβάσεις παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων υπογράφονται σήμερα το μεσημέρι από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπους των ανάδοχων εταιρειών.

Πρόκειται για δύο θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, η μία εκ των οποίων παραχωρείται σε κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της ισπανικής Repsol και η άλλη στα ΕΛΠΕ. Την πλευρά των ΕΛΠΕ στη σημερινή εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ε. Τσοτσορός και ο γεν. διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Γ. Αλεξόπουλος, ενώ την ισπανική εταιρεία θα εκπροσωπήσει ο διευθυντής Νέων Έργων, Μικέλ Εργκουιάδα. Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, κατατίθενται στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς εξέταση, προκειμένου να προωθηθούν στη Βουλή ακόμη και πριν από το καλοκαίρι, οι συμβάσεις παραχώρησης των δύο υποθαλάσσιων περιοχών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν παραχωρηθεί στη μεγάλη κοινοπραξία των ΕxxonMobil – Total – ΕΛΠΕ.

Με την υπογραφή και των δύο συμβάσεων στο Ιόνιο κλείνει ο πρώτος μεγάλος κύκλος παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα που άνοιξε το 2012 και προχώρησε με σοβαρές καθυστερήσεις, προκαλώντας πολλές φορές την απογοήτευση των εγχώριων και κυρίως των ξένων επενδυτών. Με στόχο την πλήρη εξερεύνηση των πιθανολογούμενων περιοχών της χώρας για υδρογονάνθρακες, η ΕΔΕΥ έχει ξεκινήσει τις παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια νέων περιοχών, όπως το κεντρικό Ιόνιο, νότια της Πελοποννήσου και νότια της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης.

Από τις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν ήδη υπογραφεί, η πιο ώριμη για μια ερευνητική γεώτρηση είναι η περιοχή του Πατραϊκού κόλπου, που έχει παραχωρηθεί σε κοινοπραξία των ΕΛΠΕ – Εdison. Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν αναδείξει μια πολλά υποσχόμενη γεωλογική δομή με πιθανολογούμενα απολήψιμα αποθέματα 120-140 εκατ. βαρελιών. Τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν την ερευνητική γεώτρηση στο πρώτο εξάμηνο του 2020.