Σήμερα η κρίσιμη δίκη για το μέλλον τη ΣΕΚΑΠ

Σήμερα η κρίσιμη δίκη για το μέλλον τη ΣΕΚΑΠ

Εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής η αίτηση αναστολής της εταιρία κατά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για πρόστιμο από υπόθεση λαθρεμπορίας επί προηγούμενης ιδιοκτησίας.

Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Κρίσιμη ημέρα είναι η σημερινή για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, καθώς εκδικάζεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η εταιρία κατά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που έχει κινήσει το Τελωνείο της Ξάνθης, αναφορικά με το πρόστιμο – μαμούθ που της έχει επιβληθεί για υπόθεση λαθρεμπορίας του 2009, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν την πώλησή της στη σημερινή ιδιοκτησία της Donskoy Tabak, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Το πρόστιμο, που μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους υπερημερίας φτάνει τα 44 εκατομμύρια ευρώ, θέτει σε αμφισβήτηση τη συνέχιση λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κερδοφορία και προσφέροντας εργασία σε 180 οικογένειες στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Η ΓΣΕΕ με χθεσινή της ανακοίνωση δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εργαζομένων. «Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην Καπνοβιομηχανία Ξάνθης, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους, αναμένοντας την δικαστική απόφαση που θα κρίνει αν θα υπάρξει αναστολή ή όχι του προστίμου που καλείται να καταβάλλει η ΣΕΚΑΠ», αναφέρεται.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν σήμερα έξω από τα δικαστήρια της Κομοτηνής, αναμένοντας με αγωνία την εξέλιξη της εκδίκασης. Εκεί θα βρεθούν, επίσης, οι βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων του νομού.

«Στην περιοχή υπάρχει μια ομοψυχία όλων των πολιτικών και παραγωγικών φορέων, πέρα από κομματική προέλευση του καθενός, υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας», είπε στο «Έθνος» ο βουλευτής Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και προσέθεσε: «από εκεί και πέρα, το πρόστιμο να επιβληθεί σε αυτούς που έκαναν το λαθρεμπόριο. Εδώ έχουμε το παράδοξο να υπάρχει έγκλημα χωρίς εγκληματίες. Έγινε λαθρεμπόριο, οι κατηγορούμενοι γι΄ αυτό αθωώθηκαν και το πρόστιμο πάει στον νέο ιδιοκτήτη».

Πηγή: Έθνος