Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Δείτε την παρουσίαση (Βίντεο)

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Δείτε την παρουσίαση (Βίντεο)
screenshot youtube eu digital covid certificate
Ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη, παρουσία των Σ. Μισέλ και Μ. Σχοινά.

«Ο κορωνοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου». Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

«Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Σαρλ Μισέλ: Σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα -Να εγγυηθούμε την απρόσκοπτη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών

Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ, συγχαρητήρια για την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού, πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα, καθώς είναι κρίσιμο να καταδείξουμε πως μπορούμε να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της απρόσκοπτης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

«Η ιδέα για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό γίνεται σήμερα πραγματικότητα!» έγραψε στα ελληνικά, στον προσωπικό του λαγαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate. Ο Σαρλ Μισέλ έγραψε επίσης:«Ο @PrimeministerGR είναι ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας που θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή».

Στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Σημείωσε πως για το πιστοποιητικό αυτό η Ελλάδα και η ΕΕ εργάστηκαν χέρι-χέρι. “Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο” ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι δυνατή η έκδοση και χρήση πιστοποιητικών και πριν από την 1η Ιουλίου, υπό τον όρο ότι θα περιλαμβάνουν όλα τα αναγκαία στοιχεία. Ο κ. Ρέιντερς τόνισε ότι θα δίνεται ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στα rapid tests αντιγόνου, η ποιότητα των οποίων, όπως είπε, συνεχώς βελτιώνεται. Υπενθύμισε δε ότι η Επιτροπή έχει ήδη αγοράσει 20 εκατ. τέτοια τεστ, δαπανώντας 100 εκατ. ευρώ, ενώ είναι στη διαδικασία κοινής προμήθειας 550 εκατ. επιπλέον τεστ, με κόστος 2,6 δισ. ευρώ.

Πρόσβαση και απόκτηση

Έτσι όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Πιερρακάκης, οι Ελληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπαίνουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Το πιστοποιητικό, που θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες.

Θα στηρίζεται δε σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε:

  • Οκάτοχός του έχει εμβολιαστεί,
  • Εαν και πότε έχει ασθενήσει, ή
  • Εάν έχει αρνητικό τεστ μοριακό ή rapid.

Σημειώνεται ότι το αποδεικτικό προγενέστερης νόσησης -και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων- θα είναι έγκυρη για διάστημα έως 180 ημερών.