Σήμερα το έκτακτο EWG – Πρωταγωνιστές χρέος και πλεονάσματα

Σήμερα το έκτακτο EWG – Πρωταγωνιστές χρέος και πλεονάσματα

Συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για τα προαπαιτούμενα, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος, με στόχο τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

Εκτάκτως συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, παρουσία του Γιώργου Χουλιαράκη, το EuroWorking Group προκειμένου να ενημερωθεί για τη συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη και να καθορίσει τα επόμενα βήματα, αλλά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές ιδανικά στις 22 Μαίου.

Πληροφορίες σημειώνουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα «πέσει» το θέμα των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup, καθώς και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το τέλος του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ανοικτό στα κείμενα της συμφωνίας της Τρίτης καθώς σχετίζεται άμεσα με τις αποφάσεις για το χρέος.

Όσον αφορά τα πλεονάσματα, υπάρχει η γνωστή θέση της Γερμανίας για δεκαετή περίοδο με 3,5% του ΑΕΠ απέναντι στην οποία όμως υπάρχει αντίδραση του ΔΝΤ αλλά και ευρωπαϊκών παραγόντων, όπως του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ζήτησε τη μείωσή τους σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Καυτό» θέμα στο σημερινό EWG είναι και η συζήτηση για το χρέος. Ορόσημο φαίνεται πως είναι η συνάντηση των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας μεταξύ 11-13 Μαίου. Εκεί θα βρεθούν οι βασικοί παίκτες γύρω από το ελληνικό ζήτημα και προγραμματίζεται συνάντηση σε επίπεδο Washington Club στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που τρέχει παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για την τεχνική συμφωνία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο θέμα του χρέους θα πρέπει να γίνει η αναλυτική περιγραφή των μέτρων, που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, ώστε να πειστεί το ΔΝΤ να« στείλει» πρόταση στο εκτελεστικό του συμβούλιο για ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ όπως ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Η πολιτική έγκριση προβλέπεται να δοθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου» σημείωνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι εφόσον γίνει και αυτό, αμέσως μετά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια και τελικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση και την εκταμίευσή της.