Συμφωνία με μείωση έως 22% σε 900.000 συντάξεις

Συμφωνία με μείωση έως 22% σε 900.000 συντάξεις
Συνταξιούχοι, που δεν διαθέτουν κάρτα ΑΤΜ περιμένουν στην ουρά έξω από υποκατάστημα της Πειραιώς στο Ηράκλειο Κρήτης, Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015. Οι συνταξιούχοι, αν και με δυσκολία λόγω του συνωστισμού, εξυπηρετούνται με αλφαβητική σειρά και εισπράττουν μέχρι 120 ευρώ. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο στόχαστρο η προσωπική διαφορά. 

Oι συνταξιούχοι που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες της “προσωπικής διαφοράς” θα δουν τις συντάξεις τους από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μειωμένες από 20% έως 22%, προκειμένου να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Έθνος, η προσωπική διαφορά θα «ψαλιδίζεται» τόσο, ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 20% μέχρι 22%. Αυτό σημαίνει πως κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα χάσουν το σύνολο της προσωπικής διαφοράς, ενώ άλλες κατηγορίες θα χάσουν μόνο ένα τμήμα της. Συνεπώς οι μειώσεις θα είναι πολλαπλών ταχυτήτων και εξατομικευμένες ανάλογα με τη σύνταξη που εισπράττει ο καθένας.
Μεγάλοι χαμένοι θα είναι μάλλον είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ,  θα βρεθούν με πολύ υψηλές προσωπικές διαφορές- της τάξης του 40%. Σε αυτούς που θα δουν το εισόδημάτους να κατρακυλά συγκαταλέγονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, που πρέπει να υπολογίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης του 15% – 20%.

Μικρότερες (κοντά στο 5%-7%) είναι οι προσωπικές διαφορές στους πρώην μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), ειδικά στους χαμηλόμισθους και στα μεσαία εισοδήματα.

Ειδικότερα, σημαντικές προσωπικές διαφορές και άρα απώλειες πρέπει να περιμένουν δημόσιοι υπάλληλοι( ΠΕ) που έφυγαν με 35ετία, ένστολοι , γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί με 35ετία. Μικρότερη προσωπική διαφορά θα έχουν όσοι αποχώρησαν από το Δημόσιο με 28 – 32 έτη ασφάλισης, ενώ μικρή ή και καθόλου θα δουν όσοι αποχώρησαν με 25ετία και κάτω και οι αποδοχές τους είναι ούτως ή άλλως χαμηλές.  Μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες για τους συνταξιούχους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, ενώ λιγότερο θα επηρεαστούν οι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.