«Σπάει» στα δύο η ΔΕΠΑ με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών

«Σπάει» στα δύο η ΔΕΠΑ με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, η ΔΕΠΑ Υποδομές θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και το εμπορικό κομμάτι θα μοιραστεί μεταξύ ιδιωτών και κράτους.

Τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε δύο κομμάτια, τη ΔΕΠΑ Υποδομές, που θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και το εμπορικό κομμάτι στο οποίο το Δημόσιο θα διατηρήσει το 15%, προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους για την ΔΕΠΑ, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Στο κομμάτι των υποδομών θα υπάγονται, όπως διευκρίνισε, όλα τα δίκτυα της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα) καθώς και τα διεθνή projects, δηλαδή οι μεγάλες επενδύσεις στους αγωγούς ενώ οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Δημόσιο και 35% στα ΕΛΠΕ.

Για τη ΔΕΗ ο κ. Σταθάκης είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ καλύτερο από τη «μικρή ΔΕΗ», διότι δεν πουλάει το πιο πολύτιμο κομμάτι που έχει η ΔΕΗ από άποψη κερδοφορίας, που είναι τα υδροηλεκτρικά και αποτελούν το επίμαχο θέμα και δεύτερον, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων προέκυψε, εκ των πραγμάτων, με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας ο υπουργός ανέφερε ακόμη τα εξής:

-«Ευτυχώς που κυβερνάμε εμείς και δεν έχουμε καμία διάθεση να συζητήσουμε για πιστοληπτική γραμμή και δουλεύουμε πάνω στην καθαρή έξοδο. Η πιστοληπτική γραμμή δεν υπάρχει στο τραπέζι. Είναι μόνο στις φαντασιώσεις της Ν.Δ. και στην εμμονή στην προσκόλληση στην περίοδο Σαμαρά».

-«στην ατζέντα της οικονομίας οι καταστροφολογικές προβλέψεις της Ν.Δ. δεν βγαίνουν. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λύσει πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι το Σκοπιανό κ.ά. και προφανώς η Ν.Δ. προσπαθεί να φτιάξει μια ατζέντα, η οποία να μην μένει στην ουσία των μεγάλων θεμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Έχει χρόνο, νομίζω, να συμφιλιωθεί με μια πραγματικότητα και να ασκήσει πραγματική κριτική με βάση τις ιδέες και τις προτάσεις που έχει για όλο αυτό το φάσμα».

-Η ανάπτυξη της οικονομίας προέρχεται, σχεδόν 100%, από τις εξαγωγές, δηλαδή η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει και να στέκεται στα πόδια της με καλές εξαγωγικές επιδόσεις.

-Η απόφαση για το χρέος θα ληφθεί με βάση προηγούμενες αποφάσεις που λένε ότι μέχρι το 2038 η Ελλάδα δεν θα πληρώνει περισσότερο από το 15% του ΑΕΠ της για την εξυπηρέτησή του. “Η κεντρική ιδέα, πρόσθεσε, παραμένει, αφορά την επιμήκυνση μεγάλου μέρους των δανείων του ESM και φυσικά ο ασφαλιστικός μηχανισμός, η γαλλική πρόταση. ‘Αρα, έχουμε δύο σταθερές πάνω στις οποίες γίνεται η συζήτηση. Ως κυβέρνηση, επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό σενάριο. Εκτιμώ ότι υπάρχει ένα φάσμα μέσα στο οποίο κινούμαστε αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι, στο τέλος της ημέρας, θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση η οποία θα είναι ικανοποιητική”.