Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικό για το μεταναστευτικό ζήτημα- Αναστέλλεται η επιβολή δασμών

Υπό την απειλή της επιβολής δασμών σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του και αυτή του Μεξικού κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία προβλέπει πως οι μεξικανικές αρχές θα λάβουν «σθεναρά μέτρα» για να περιοριστούν οι ροές μεταναστών κυρίως από κράτη της κεντρικής Αμερικής που θέλουν να φθάσουν στις ΗΠΑ, γεγονός που απέτρεψε την έναρξη διμερούς εμπορικού πολέμου.

Η επιβολή των δασμών «αναβάλλεται επ’ αόριστον», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter το βράδυ της Παρασκευής [τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας].

Ο ρεπουμπλικάνος Τραμπ απειλούσε ότι θα επέβαλε από τη Δευτέρα δασμούς σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγονται στη χώρα του, που θα ανέρχονταν στο 5% και θα αυξάνονταν κατά 5% κάθε μήνα ωσότου να φθάσουν το 25% τον Οκτώβριο, αν οι μεξικανικές αρχές δεν αναλάμβαναν δράση για να ανακόψουν τις αυξημένες ροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας από τον Τραμπ έγινε έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στην Ουάσιγκτον.

«Το Μεξικό (…) δεσμεύθηκε να λάβει σθεναρά μέτρα για να ανακόψει το κύμα της μετανάστευσης μέσω Μεξικού προς τα νότια σύνορά μας. Αυτό (…) θα μειώσει σημαντικά, ή θα εξαλείψει, την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ», επέμεινε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τον ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου, λεπτομέρειες για τη συμφωνία θα δοθούν στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνοριοφυλακή και η αστυνομία των ΗΠΑ έθεσαν υπό κράτηση 132.000 ανθρώπους που πέρασαν από τη μεξικανική επικράτεια στην αμερικανική τον Μάιο, αριθμό που είναι ο υψηλότερος σε μηνιαία βάση από το 2006. Ο Τραμπ, ο οποίος μαίνεται εναντίον αυτής που χαρακτηρίζει «εισβολή», απειλούσε να κηρύξει εμπορικό πόλεμο εάν η κυβέρνηση του μεξικανού ομολόγου του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν αντιμετώπιζε το ζήτημα.

Το Μεξικό έδειξε διαλλακτική στάση και έκανε αρκετές παραχωρήσεις στις συνομιλίες, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μαρσέλο Εμπράρδ να ανακοινώνει την ανάπτυξη 6.000 στρατιωτικών στα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, ειδικά στα νότια σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα, από μεθαύριο Δευτέρα. Ωστόσο η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ επέμενε ότι θέλει να αναζητηθούν παράλληλα πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, ιδίως μέσω της χορήγησης αναπτυξιακής βοήθειας.

Ο Μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε από την πλευρά του ότι είναι «ικανοποιημένος» που μπόρεσε να αποφευχθεί η επιβολή των τελωνειακών δασμών. Σύμφωνα με τον Μεξικανό υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, βασικό στοιχείο της συμφωνίας που κλείστηκε είναι μια «δίκαιη ισορροπία».

Η κοινή διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής [ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας] αναφέρει ότι το Μεξικό θα λάβει «μέτρα χωρίς προηγούμενο» για να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση.

Στην Πολιτεία Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ήδη αισθητά αυξημένη στρατιωτική και αστυνομική παρουσία στους δρόμους που παίρνουν μετανάστες. Την Πέμπτη, ο Εμπράρδ ανήγγειλε την ανάπτυξη 6.000 στρατιωτικών στα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας.

Η συνοριοφυλακή και η αστυνομία των ΗΠΑ έθεσαν υπό κράτηση 132.000 ανθρώπους που πέρασαν από τη μεξικανική επικράτεια στην αμερικανική τον Μάιο, αριθμό που είναι ο υψηλότερος σε μηνιαία βάση από το 2006. Ο Τραμπ, μαινόμενος εναντίον αυτής που χαρακτηρίζει «εισβολή», απειλούσε με εμπορικό πόλεμο εάν η κυβέρνηση του μεξικανού ομολόγου του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν αντιμετώπιζε το ζήτημα.

Η εθνοφρουρά του Μεξικού θα αρχίσει να αναπτύσσεται τη Δευτέρα στα νότια σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα για να ανακόψει τις ροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο που κατευθύνονται στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ.

Επίσης, η συμφωνία δεν περιέχει άλλη μια πρόνοια που αξίωνε η Ουάσιγκτον, ότι δηλαδή το Μεξικό θα οριζόταν ως «ασφαλής τρίτη χώρα». Πάντως, το Μεξικό θα λάβει «μέτρα χωρίς προηγούμενο» για να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, κατά την κοινή διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων.

Οι μετανάστες που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ θα επαναπροωθούνται στην μεξικανική επικράτεια, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν την ετυμηγορία των ειδικών δικαστών για ζητήματα μετανάστευσης μετά την επεξεργασία των αιτήσεών τους και την εξέταση των υποθέσεών τους, αναφέρεται στη συμφωνία.

Ο Στίβεν Μνούτσιν χαιρετίζει μια «πολύ σημαντική συμφωνία» για τη μετανάστευση

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για τη μετανάστευση που συνήψαν η χώρα του και το Μεξικό, την οποία χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική».

«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ικανοποιημένοι για τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε», τόνισε ο Μνούτσιν, ο οποίος εκφράστηκε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών-μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του πλανήτη, στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.

«Εκτιμάμε πολύ τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε το Μεξικό για να μας βοηθήσει στα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με τη μετανάστευση», πρόσθεσε. «Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος αποφάσισε να μη θέσουμε σε εφαρμογή τους δασμούς», συνέχισε, εκφράζοντας τη χαρά του για τη «λύση» σε αυτό το «κρίσιμο» θέμα έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων.