Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στο Ιντλίμπ

Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στο Ιντλίμπ
epa07027153 Russian President Vladimir Putin (R) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan shake hands during their meeting in the Bocharov Ruchei residence in the Black Sea resort of Sochi, Russia, 17 September 2018. The presidents of Russia and Turkey are meeting in the Russian Black Sea resort of Sochi in a bid to find a diplomatic resolution to the crisis around Idlib, a rebel-held region in Syria. EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Η συμφωνία περιλαμβάνει την απομάκρυνση όλων των βαρέων όπλων από την ζώνη, τα σύνορα της οποίας θα περιπολούν οι δυνάμεις των δύο χωρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι συμφώνησαν τη δημουργία μιας αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας με σκοπό τον διαχωρισμό των στρατευμάτων του συριακού καθεστώτος από τις δυνάμεις των ανταρτών, με Τούρκους και Ρώσους στρατιώτες να περιφρουρούν τη ζώνη αυτή.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την απομάκρυνση όλων των βαρέων όπλων από την ζώνη και ότι οι ριζοσπαστικές ομάδες ανταρτών, όπως το Μέτωπο Αλ Νόσρα, πρέπει να απομακρυνθούν από την αποστρατικοποιημένη ζώνη πλάτους 15-20 χιλιομέτρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι δυνάμεις των δύο χωρών θα διεξάγουν συντονισμένες στρατιωτικές περιπολίες στα σύνορα της ζώνης αυτής.

Το καθεστώς αποστρατικοποίησης στην ζώνη θα ξεκινήσει να ισχύει από τις 15 Οκτωβρίου, ανέφερε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι είχε εποικοδημητικές και ουσιαστικές συνομιλίες με τον Ερντογάν, που διήρκησαν 4 ώρες.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα στρατιωτική επιχείρηση δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της ενάντια στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP