Συμφωνία – σταθμός Facebook με News Corp: Ο Ζάκερμπεργκ θα πληρώνει για τις ειδήσεις που προβάλλει

Συμφωνία – σταθμός Facebook με News Corp: Ο Ζάκερμπεργκ θα πληρώνει για τις ειδήσεις που προβάλλει
epa08445018 (FILE) - A close-up image showing the Facebook app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 25 May 2020). German federal court, BGH, is due to announce its long awaited decision 29 May 2020 in data protection lawsuit in a consumer centres vs Facebook case. EPA/SASCHA STEINBACH *** Local Caption *** 55831121 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε οικονομική συμφωνία ήλθαν η Facebook και ο αυστραλιανός όμιλος News Corp, συμφερόντων Ρούπερτ Μέρντοχ, για την παροχή πληροφορίων ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Το ιστορικό deal θα έχει χρονικό ορίζοντα τρία χρόνια και προβλέπει πως η Facebook θα αποζημιώνει τη Νews Corp για τις ειδήσεις που προβάλλονται από τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάπως έτσι έληξε η διαμάχη μεταξύ δύο δισεκατομμυριούχων, του Μαρκ Ζάκερμπεργκ με τον Ρούπερτ Μέρντοχ, και ξεκίνησε μια νέα εποχή στον χώρο της ενημέρωσης, με τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς να αναγκάζονται να καταβάλλουν αντίτιμο για τις υπηρεσίες ειδησεογραφικού περιεχομένου τις οποίες παρέχουν στους χρήστες των πλατφορμών τους. Σημειώνεται πως στο μονοπάτι της News Corp κινούνται ήδη εταιρείες μίντια σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά.

«Η συμφωνία με το Facebook αποτελεί ορόσημο για τη δημοσιογραφία και θα έχει σημαντικό και ουσιαστικό αντίκτυπο στις αυστραλιανές μας ειδήσεις», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τόμσον, διευθύνων σύμβουλος της News Corp.

Αν και το ποσό που θα πληρώσει η Facebook δεν έχει αποκαλυφθεί, ο Rod Sims, επικεφαλής της αρμόδιας αρχής επί του ανταγωνισμού στην Αυστραλία, δήλωσε στους Financial Times ότι οι συμφωνίες που συνήψαν η Facebook και η Google με αυστραλιανούς εκδότες ειδήσεων πιθανότατα ανέρχονται σε περισσότερα 77 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ετήσια βάση.