Συμφωνία με την Total σύναψε η Κύπρος

Συμφωνία με την Total σύναψε η Κύπρος

Η γαλλική εταιρεία θα εμπλακεί στη δημιουργία των χερσαίων εγκαταστάσεων του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε σήμερα μνημόνιο συναντίληψης με τη γαλλική εταιρεία Τotal SA, δίνοντας το «πράσινο φως» στην εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου να εμπλακεί στις διεργασίες δημιουργίας των χερσαίων εγκαταστάσεων του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Η συμφωνία αναμένεται να επισημοποιηθεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για εμπλοκή στη δημιουργία του τερματικού επιδεικνύει και η ιταλική εταιρεία φυσικού αερίου ΕΝΙ SpA.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι κατά τις επαφές του στο Τελ Αβίβ συζητήθηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο, για ηλεκτροπαραγωγή και το θέμα της συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία ενδεχομένως να συνορεύουν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενδιάμεσης λύσης για προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι το Ισραήλ παρουσιάστηκε θετικό, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Ταμάρ.

Ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε με εμφαντικό τρόπο ότι ισχύει η στρατηγική της κυβέρνησης για δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ο τζόγος ενώνει Λας Βέγκας και Κύπρο