Συμφωνία Τσίπρα – εφοπλιστών για την εθελοντική φορολόγηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οριστικοποιήθηκε η ετήσια πληρωμή που θα αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Στην υπογραφή του νέου συνυποσχετικού που προβλέπει την καταβολή ενός σταθερού ποσοστού 10% επί των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων των φυσικών προσώπων και με το οποίο πλέον καθίσταται μόνιμο ως προς την καταβολή του, προχώρησε σήμερα το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη οι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου μέρους του ελληνόκτητου στόλου που εισάγουν μερίσματα στην Ελλάδα έχουν προσυπογράψει το νέο συνυποσχετικό.

Σημειώνεται ότι εκτός από την υπογραφή του νέου συνυποσχετικού, που κρινόταν απαραίτητο καθώς το προηγούμενο έληξε στο τέλος του 2018, ο φόρος της χωρητικότητας (tonnage tax) για τα πλοία με ελληνική και ξένη σημαία θα συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά, πλην όμως, όχι στο διπλάσιο ποσό του προβλεπομένου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και με βάση το ύψος των δηλωθέντων, από το νέο συνυποσχετικό- που η συμμετοχή των Ελλήνων εφοπλιστών αγγίζει το 95% με 96% -αλλά και τον φόρο τονάζ, στην ελληνική οικονομία αναμένεται να εισρεύσουν περισσότερα από 135 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από αυτά τα 75 εκατομμύρια και πάνω αφορούν το νέο συνυποσχετικό και θα εισρέουν ετησίως στα δημόσια ταμεία.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως το προηγούμενο συνυποσχετικό που έληξε, αφορούσε τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και όχι των φυσικών προσώπων.

«Η ελληνική ναυτιλία αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους τομείς της εθνικής οικονομίας, συνεισφέρει πάνω από 9% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) δια της καταβολής φόρου χωρητικότητας (tonnage tax) στα ελληνικά και στα διαχειριζόμενα από την Ελλάδα πλοία, αλλά κυρίως δια της εισαγωγής ναυτιλιακού συναλλάγματος που διοχετεύεται πολύπλευρα στην οικονομία» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης χαιρετίζοντας την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στη διαδικασία της οικειοθελούς παροχής.

«Η σημερινή μέρα είναι μια προσπάθεια που κάναμε μαζί με την κυβέρνηση να μείνουμε οικειοθελώς στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθηθεί η εθνική οικονομία» -«Ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό για την συνεργασία που είχαμε μέσα σε ένα πολύ πολιτισμένο περιβάλλον» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΕ η ελληνόκτητη ναυτιλία εκπροσωπεί άνω του 20% σε dwt της παγκόσμιας χωρητικότητας και αποτελεί το 51% του κοινοτικού στόλου.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 ανήλθε σε 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, επανερχόμενο σταδιακά αλλά με σταθερούς αυξητικούς ρυθμούς στα επίπεδα εισαγωγής συναλλάγματος πριν την επιβολή των capital controls.

Κάλεσμα Τσίπρα για επενδύσεις

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην οποία συμμετείχαν και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να συμβάλλουν με επενδύσεις στην ενίσχυση των αναπτυξιακών της ελληνικής οικονομίας, «η οποία μετά από χρόνια κρίσης βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάκαμψης».

Ειδικότερα, υποδεχόμενος το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων, ο πρωθυπουργούς ευχαρίστησε για «την ανταπόκριση σας στο αίτημα της κυβέρνησης να θεσπίσουμε μια μόνιμη συμφωνία εθελοντικού χαρακτήρα. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι με βάση το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει και οποιαδήποτε συνεισφορά». «Εντούτοις», τόνισε, «το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση συνεπώς της δημοσιονομικής μας ικανότητας, σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αυτή η κρίση ήταν πολυετής, οι επιπτώσεις δεν ήταν για όλους το ίδιο, εντούτοις βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου μπορούμε ξανά να αισιοδοξούμε». Είπε ότι δεν αντιλαμβάνονται τη συμβολή τους ως μια ad hoc συμβολή, αλλά δέχτηκαν να μπουν σε έναν διάλογο «ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέσα από την οποία θα υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό επί των ετήσιων κερδών από τα μερίσματα των επιχειρήσεων σας σε ελληνόκτητα πλοία». Επισήμανε ότι «αυτό το σταθερό ποσοστό θα μας δίνει τη δυνατότητα στους προϋπολογισμούς μας να υπολογίζουμε κάποια σταθερά έσοδα τα οποία αποτελούν κάτι σημαντικό στις μέρες που διάγουμε».

Σημείωσε ότι «το 10% είναι μια σημαντική συμφωνία στην οποία καταλήξαμε και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω καθότι όλοι αντιλαμβάνονται την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην προσπάθεια μας να βγούμε από την κρίση». Πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ότι «από κει και πέρα όλοι επίσης πρέπει να αντιληφθούμε ότι έξοδος από την κρίση σημαίνει και μεγαλύτερες ευκαιρίες στο επιχειρείν για όλους, άρα μεγαλύτερες δυνατότητες». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας θα δώσει τη δυνατότητα να ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητά της, αυτό αφορά όλους τους κλάδους και βεβαίως πρωτίστως και τους κλάδους στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», προσθέτοντας «στη διεθνή σκηνή ο ναυτιλιακός κλάδος είναι ένας από τους κλάδους όπου μπορούμε να υπολογίζουμε».