Συμφωνίες ύψους 87 δισ. δολαρίων χάλασε η πανδημία του κορωνοϊού

Συμφωνίες ύψους 87 δισ. δολαρίων χάλασε η πανδημία του κορωνοϊού
Photo: pixabay.com
Η δραστηριότητα στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998 λόγω της πανδημίας. Ποια μεγάλα ντιλ ακυρώθηκαν, ποια μπήκαν στον «πάγο» και ποια βρίσκονται στα δικαστήρια.

Η πανδημία έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου πλήγμα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από το λιανικό εμπόριο, το real estate και την ενέργεια, μέχρι την τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά.

Σε όρους δολαρίου, οι συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν σημειώσει πτώση πάνω από 70% στις ΗΠΑ και περίπου 55% παγκοσμίως σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Tα $199 δισ. σε ντιλ που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από το 1998 τουλάχιστον. Πρόκειται για εξέλιξη που καταδεικνύει ότι τα εταιρικά στελέχη αποφάσισαν να μείνουν στο περιθώριο λόγω της αλλαγής του οικονομικού οutlook. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι υπήρξε μια αναθέρμανση τον Ιούνιο. «Είναι ένα σοκ» τόνισε ο Μαρκ Σαφίρ, επικεφαλής του τμήματος Εξαγορών και Συγχωνεύσεων στη Citigroup. «Φαίνεται ότι η κατάσταση τώρα είναι χειρότερη από ότι στην χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 12 χρόνια» πρόσθεσε.

Κοινή συναινέσει

Περισσότερα από 10 ντιλ αξίας περίπου $20 δισ. ακυρώθηκαν συναινετικά από τους αγοραστές και τους πωλητές. Η συγχώνευση της Woodward και της Hexcel αξίας $6,4 δισ. ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία που είχε ανακοινωθεί και ακυρώθηκε.

Στα δικαστήρια

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 15 ντιλ αξίας πάνω από $20 δισ. έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια, καθώς αγοραστές και πωλητές διαφωνούν για το αν πρέπει να προχωρήσει η συμφωνία. Η τελευταία περίπτωση είναι αυτή της Simon Property, η οποία θέλει να εγκαταλείψει τη συμφωνία των $3,6 δισ. για την Taubman Centers. Οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει συγχώνευση τον Φεβρουάριο, λίγες εβδομάδες μετά τον «πάγο» που προκάλεσε στην αμερικανική οικονομία ο κορωνοϊός. H Simon ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι θέλει να ακυρώσει τη συγχώνευση επειδή η Taubman παραβίασε τους όρους της συμφωνίας και δεν έλαβε τα κατάλληλα βήματα για να περιορίσει τη ζημία από την πανδημία.

Τον Μάιο, ο ιδρυτής της WeWork μήνυσε τον μεγαλύτερο επενδυτή της εταιρείας, τη SoftBank για την απόφαση της να αποσύρει επένδυση $3 δισ. από την εταιρεία παροχής κοινόχρηστων χώρων εργασίας.

Σε εκκρεμή κατάσταση

Υπάρχουν και ορισμένα ντιλ τα οποία έχουν χαλάσει, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι νομικές διαδικασίες. H Βoeing και η Embraer είχαν συμφωνήσει σε συγχώνευση $4,2 δισ. τον περασμένο Ιανουάριο. Τον Απρίλιο, η Boeing ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει, λίγες εβδομάδες αφότου ο CEO είχε προειδοποιήσει πως η εταιρεία πρέπει να προσαρμοστεί σε μια «νέα πραγματικότητα» καθώς εξανεμίζεται η ζήτηση.

Η Embraer έχει διαμηνύσει ότι θα επιδιώξει αποζημίωση.

Συμβιβασμός

Ντιλ αξίας πάνω από $6 δισ. έχουν τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση φέτος. Η μεγαλύτερη είναι αυτή μεταξύ της BorgWarner και της Delphi Technologies. H ΒοgWarner ανέφερε τον Μάρτιο ότι η απόφαση της Delphi να αδειάσει την πιστωτική της γραμμή χωρίς άδεια παραβίασε τους όρους της συμφωνίας. Οι εταιρείες συμφώνησαν τον Μάιο σε νέους όρους, με τους μετόχους της Delphi να δέχονται μικρότερο μερίδιο.

Ισως αργότερα

Μετά από μια καμπάνια που κράτησε πάνω από έξι μήνες, η Xerox αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επιθετική εξαγορά της HP έναντι $35 δισ., λέγοντας πως η πανδημία καθιστά εξαιρετικά αβέβαιο το μακροοικονομικό outlook. Αυτή είναι μόνο μια από τις συμφωνίες που έχουν μπει στην πάγο από εταιρείες που περιμένουν πρώτα να περάσει η πανδημία.