Συμφωνίες με πάνω από 300 ειδησεογραφικά site έχει συνάψει η Google

Συμφωνίες με πάνω από 300 ειδησεογραφικά site έχει συνάψει η Google
ANKARA, TURKEY - JANUARY 26: In this photo illustration, a smart phone screen displays the logo of Google and a laptop screen displays website of Alliance de la Presse d'Information Generale (APIG) in back of it, in Ankara, Turkey on January 26, 2021. Hakan Nural / Anadolu Agency Photo: AFP

Η Google της Alphabet Inc. έχει συνάψει συμφωνίες με περισσότερες από 300 ειδησεογραφικές εκδόσεις με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δημοσιεύουν τις ιστορίες τους στη μηχανή αναζήτησης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Εκδότες στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των ZEIT, Frankfurter Allgemeine Zeitungκαι Spiegel, μαζί με άλλους στην Ουγγαρία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία έχουν υπογράψει τη συμφωνία με τη μηχανή αναζήτησης, ανέφερε η Google σε ανάρτηση ιστολογίου την Τετάρτη. Η ανάρτηση δεν αποκάλυψε χρήματα πληρώνονται.

Η ευρωπαϊκή οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2019, ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσει ότι οι εκδότες εντός του μπλοκ θα αποζημιωθούν για το περιεχόμενό τους. Ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλη την περιοχή από κάθε χώρα, επιτρέπει στους εκδότες να ζητούν πληρωμή κάθε φορά που οι διαδικτυακές πλατφόρμες χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους. Οι νέοι κανόνες επέτρεψαν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία να διαπραγματεύονται με διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook για την αναπαραγωγή του περιεχομένου τους.

Το 2021, η Google σύναψε συμφωνία με Γερμανούς εκδότες για τη δημιουργία κριτηρίων για τις πληρωμές σε εκδότες εξαιρώντας τα μικρά αποσπάσματα ιστοριών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν. Η Google επεκτείνει τώρα την ανάπτυξη αυτών των συμφωνιών μέσω ενός διαδικτυακού εργαλείου, για να διευκολύνει μελλοντικές συμφωνίες με εκδότες.

Πάνω από 220 ειδησεογραφικά πρακτορεία στη Γερμανία έχουν πλέον συνάψει αυτές τις συμφωνίες αδειοδότησης με την Google, ανακοίνωσε η εταιρεία σε ξεχωριστή ανάρτηση ιστολογίου την Τετάρτη. Αυτές οι συμφωνίες δεν περιορίζονται σε εκδότες έντυπων τύπων αλλά και σε πολυμέσα, όπως τα τηλεοπτικά κανάλια n-tv και RTL.

Η Αυστραλία έχει επίσης αναγκάσει τους τεχνολογικούς γίγαντες να επαναδιαπραγματεύονται πληρωμές με παρόχους περιεχομένου. Στις αρχές του 2021, η Facebook Inc. σύναψε πολυετή συμφωνία με την News Corp. στην Αυστραλία, συμφωνώντας να πληρώσει τον εκδοτικό βραχίονα του Rupert Murdoch για πρόσβαση σε πρόσθετες ιστορίες.