Συμφωνήθηκε εκεχειρία για την απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών από το Αζοφστάλ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα

Συμφωνήθηκε εκεχειρία για την απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών από το Αζοφστάλ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα
8184134 04.05.2022 Smoke rises above a plant of Azovstal Iron and Steel Works, as Russia's military operation in Ukraine continues, in the city of Mariupol, Donetsk People's Republic. Valery Melnikov / Sputnik (Photo by Valery Melnikov / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια εκεχειρία συμφωνήθηκε στην πολιορκημένη χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη της Μαριούπολης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση των τραυματισμένων στρατιωτών από το Αζοφστάλ.

Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν αναφέρει τίποτα μέχρι στιγμής.

“Ένα καθεστώς σιγής (των όπλων) είναι σε ισχύ επί του παρόντος και ένας ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε για τον σκοπό αυτό, μέσω του οποίου τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται προς τα νοσοκομεία στο Νοβοαζόφσκ”, έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, αυτό είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τους ίδιους τους Ουκρανούς μαχητές, οι οποίοι έχουν οχυρωθεί μέσα σε έναν λαβύρινθο υπογείων του τεράστιου αυτού βιομηχανικού χώρου.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσοι άνθρωποι αναμένεται να βγουν από τη χαλυβουργία και να μεταφερθούν μακριά.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, σχεδόν 1.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 600 τραυματίες, παραμένουν ακόμη στο εργοστάσιο.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν μερικούς από τους Ουκρανούς μαχητές να φέρουν σοβαρά τραύματα.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα τη μεταφορά τους είτε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία είτε σε τρίτη χώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επιβεβαιώσει το βράδυ της Παρασκευής τις “πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις” για να μεταφερθούν οι βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες και το ιατρικό προσωπικό της χαλυβουργίας.

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι που είχαν καταφύγει στο Αζοφστάλ, όλοι τους απομακρύνθηκαν από εκεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε συντονισμένη επιχείρηση του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η στρατηγική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης καταστράφηκε ολοσχερώς μετά την επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

Συγγενείς απηύθυναν έκκληση σήμερα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη να βοηθήσει να απομακρυνθούν οι υπερασπιστές της πόλης.

Η Ναταλία Ζαρίτσκαγια, η σύζυγος ενός μέλους του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ, είπε στους δημοσιογράφους: “Ο κλοιός γύρω από το Azovstal έχει σφίξει. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο. Εναποθέτουμε την τελευταία μας ελπίδα και πιστεύουμε ότι μέσα από τις κοινές προσπάθειες της Τουρκίας, μέσω του προέδρου της Ερντογάν, και της Κίνας, μέσω του προέδρου της Χι Τζινπίνγκ και του Θεού, είναι δυνατό να σωθεί το Αζοφστάλ και οι άνθρωποι που είναι εκεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Βρίσκονται στην κόλαση. Υφίστανται νέα τραύματα κάθε μέρα. Είναι χωρίς πόδια ή χέρια, εξουθενωμένοι, χωρίς φάρμακα”.

Νωρίτερα σήμερα, φιλορώσοι αυτονομιστές ανέφεραν ότι οι πρώτοι Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν και βγήκαν από τη χαλυβουργία κρατώντας λευκές σημαίες.

Η αναφορά αυτή απορρίφθηκε αργότερα από την ουκρανική πλευρά, η οποία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την ανακοίνωση της Μόσχας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.