Συμφωνούν ότι διαφωνούν για το ΕΣΡ – Σήμερα η νέα Διάσκεψη των Προέδρων

Συμφωνούν ότι διαφωνούν για το ΕΣΡ – Σήμερα η νέα Διάσκεψη των Προέδρων

«Αυτογκόλ» της κυβέρνησης με την επιλογή Πολύδωρα- Πως αντέδρασε η αντιπολίτευση, τι αναμένεται από τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων. 

Τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θα επιχειρήσει εκ νέου, στις 17:00, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας. «Το βράδυ θα ξέρουμε τι θα γίνει» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Στη  Διάσκεψη θα φανεί αν υπάρχει συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Επίσης, το πρωί, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, επίκειται η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Με τη διάταξη αυτή, διευκρίνισε, όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του θα επανέλθουν στο ΕΣΡ

Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Η ΝΔ υποστήριξε πως το πρόσωπο του Β. Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ και  υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια». Προσέθεσε ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

«Η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15. Η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά. Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλει στη συγκρότηση ΕΣΡ» είπε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Για τακτικισμό και «επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα» εναντίον του κατηγόρησε τη ΝΔ ο Βύρων Πολύδωρας.

Σε συνέντευξή του, ο Π. Κουρουμπλής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ακόμα και ο… νόμος για την συγκρότηση του ΕΣΡ, αν δεν υπάρξει συναίνεση.

Τα πρόσωπα έπονται των θεσμών…

«Τερτίπι» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο Βύρωνας Πολύδωρας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «η πρόταση δεν έχει θεσμικό βάρος», καθώς «χρειάζονται πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής και εγνωσμένου κύρους».

Υπογράμμισε ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται η αποκατάσταση της θεσμικής τάξης και η κατάργηση του νόμου Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. «Τα πρόσωπα έπονται των θεσμών… Πρέπει πρώτα να ξέρεις το θεσμικό πλαίσιο» συμπλήρωσε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταθούν πρόσωπα για το ΕΣΡ από τη ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα. «Θα το δούμε στην πορεία της ημέρας. Ούτε το αποκλείω , ούτε το επιβεβαιώνω» είπε χαρακτηριστικά. Είπε πάντως πως «η ΝΔ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, με το ΕΣΡ να έχει αποκλειστικό ρόλο στην αδειοδότηση ως ανεξάρτητη αρχή», ενώ σημείωσε πως «πρότασή μας να έχουμε όσα κανάλια επιτρέπει το φάσμα και η αγορά». Διευκρίνισε ότι «το τίμημα θα καθοριστεί όταν θα δούμε το ενδιαφέρον και άλλα δεδομένα».

Ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η νέα κυβερνητική πρόταση για προσωρινή αδειοδότηση «αντιβαίνει τον πυρήνα της απόφασης περί συνταγματικότητας. Υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έχει υποστεί πανωλεθρία, βρίσκεται σε αδιέξοδο… Η δήλωση της Όλγα Γεροβασίλη ήταν γεμάτη αυταρχισμό και προπαγάνδα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στη Δικαιοσύνη μεταπολιτευτικά… Υπάρχει θέμα Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον εκ. Τύπου της ΝΔ αυτό που χρειάζεται η χώρα «είναι ανασχηματισμός πρωθυπουργού και όχι κυβέρνησης. Δεν θα αλλάξει τίποτε ο ανασχηματισμός, χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

«Γκρίνια» από τους 53

Ως προς τις εσωτερικές διαφωνίες που εκδήλωσαν κάποιοι βουλευτές από την ομάδα των 53, η κυβέρνηση απαντά πως η αναγκαιότητα της πλειοψηφίας των 4/5 για το ΕΣΡ επιβάλλει αυτονόητα συζήτηση και με αντιπάλους. Το μήνυμα που έστειλε δε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης προς «εσωκομματικούς και εξωκομματικούς επικριτές» ήταν πως «ο Πολύδωρας δεν έγινε ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε γραμμή Πολύδωρα».

Η επιλογή Πολύδωρα «εξυπηρετεί μία σκοπιμότητα», τονίζουν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να υπογραμμίσουν πως η στόχευση ήταν να εκτεθεί πολιτικά η ΝΔ για να φανεί ότι δεν ψηφίζει κανένα πρόσωπο, ακριβώς διότι δεν επιθυμεί την συγκρότηση ΕΣΡ.
Από την κυβέρνηση βεβαιώνεται πως θα γίνουν και άλλες προσπάθειες για την σύσταση του ΕΣΡ και ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα στα οποία θα γίνουν προτάσεις να συμμετάσχουν στην ανεξάρτητη αρχή, ωστόσο η προσέγγισή τους θα γίνει εφόσον αποτύχει η νέα προσπάθεια στην Διάσκεψη των Προέδρων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ