Συμμάχους στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρήκαν οι Led Zeppelin

Συμμάχους στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρήκαν οι Led Zeppelin
epa05386332 (FILE) A file photo dated 21 September 2012 of members of British rock band Led- Zeppelin with (L-R) John Paul Jones, Robert Plant and Jimmy Page arriving for a press conference in London, Britain. On 26 June 2016 reports say that Led Zeppelin members won the trial over the accusation that they might have copied the opening chords of their 1971 legendary hit 'Stairway To Heaven' from the band Spirit's instrumental title 'Taurus' dated from 1967. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εισηγήθηκαν να κλείσει η δικαστική υπόθεση που τρέχει εδώ και δεκαετίας και αφορά τα δικαιώματα του πασίγνωστου τραγουδιού, «Stairway to Heaven».

Συμμάχους στην κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται ότι βρήκε το συγκρότημα των Led Zeppelin καθώς υπήρξαν καταθέσεις στο δικαστήριο υπέρ της μπάντας στη συνεχιζόμενη διαμάχη περί πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με το θρυλικό τραγούδι «Stairway to Heaven».

Οι κληρονόμοι του Ράντι Γουόλφ, γνωστός ως Ράντι Καλιφόρνια, που έγραψε το 1968 το τραγούδι «Taurus» για το μουσικό συγκρότημα «Spirit», κατηγόρησαν τα μέλη του Zeppelin ότι έκλεψαν ένα μουσικό μοτίβο από το τραγούδι και το χρησιμοποίησαν ως το αρχικό ριφ του «Stairway».

Αξιωματούχοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν σε τοποθέτησή τους στο δικαστήριο ότι η υπόθεση δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα πρέπει να κλείσει παρά τις προσφυγές που έχουν γίνει στο Εφετείο.

Στην ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης το 2016, η επιτροπή ακρόασης αποφάνθηκε υπέρ των Led Zeppelin ωστόσο το εφετείο ισχυρίστηκε ότι θα έπρεπε να ακουστούν οι καταγραφές των δύο τραγουδιών και να μην στηριχτεί η απόφαση μόνο στις μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων της μουσικής και με βάση τις μουσικές παρτιτούρες.

Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης πιστεύουν ότι η επιτροπή αποφάσισε σωστά εξετάζοντας τις παρτιτούρες, καθώς ο νόμος προστασίας του ήχου ψηφίστηκε αργότερα από την εγγραφή του τραγουδιού, από το Κογκρέσο, το 1972.

Η υπόθεση έχει προγραμματιστεί να εξεταστεί ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου τον επόμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ