«Συμμαχία εμπορίου» κόντρα στους δασμούς Τραμπ; – Πεκίνο και Βρυξέλλες ψάχνουν κοινό έδαφος
- 30/04/2025, 13:30
- SHARE

Με το θερμόμετρο στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να ανεβαίνει επικίνδυνα, το Πεκίνο στρέφει το βλέμμα του προς την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αναζητήσει σταθερότητα και νέα στρατηγική ισορροπία.
«Υπερασπίζοντας από κοινού, στο σημερινό πλαίσιο, το πολυμερές εμπορικό σύστημα», η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα φέρουν μια πολύτιμη σταθερότητα και μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στην παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκούο Τζιακούν.
Το άνοιγμα προς τις Βρυξέλλες δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 145% στα κινεζικά προϊόντα, προκαλώντας έντονη αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές. Την ίδια ώρα, η ΕΕ επιχειρεί να αναδιατάξει τις εμπορικές της συμμαχίες, μπροστά σ’ έναν Αμερικανό σύμμαχο που κινείται με απρόβλεπτο τρόπο. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έχασε την ευκαιρία να απευθύνει κάλεσμα για κοινή στάση απέναντι στον «εξαναγκασμό», δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας με την ΕΕ.
Η πορεία δεν είναι χωρίς εμπόδια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει έρευνες για κρατικές επιδοτήσεις σε κινεζικά προϊόντα, ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ έχει επιβάλει κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο απάντησε με αντίμετρα σε ευρωβουλευτές, think tanks και θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Ωστόσο, σημερινές πληροφορίες από το Reuters και το Politico δείχνουν πιθανή άρση των κινεζικών κυρώσεων, εν όψει της προγραμματισμένης για τον Ιούλιο συμβολικής συνόδου κορυφής με αφορμή τα 50 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων ΕΕ-Κίνας. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την άρση των κυρώσεων σε τέσσερις νυν και έναν πρώην ευρωβουλευτή.
Αν και ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας δεν επιβεβαίωσε άμεσα την είδηση, έκανε λόγο για «θετική δυναμική» στις σχέσεις με την ΕΕ και κάλεσε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επισκέπτονται πιο συχνά την Κίνα. Σε μια συγκυρία που η γεωπολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια οικονομία, η Κίνα φαίνεται πρόθυμη να επανακαθορίσει τις ισορροπίες — με την Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Κρίστιαν Χατζημηνάς (Business Monitor): Πώς θα ξαναγίνει πράξη η βιομηχανική «αναγέννηση» της Ελλάδας
- Dr. Josh Baron: Έτσι χτίζονται οι οικογενειακές επιχειρήσεις με μέλλον
- «Όσοι Τόλμησαν» με την Αναστασία Παρετζόγλου: Συναρπαστικές ιστορίες ζωής και ελληνικού επιχειρείν κάθε Τετάρτη στο ONE Channel