Συναγερμός για το μεταναστευτικό στην Κρήτη – Ποια μέτρα δρομολογεί η κυβέρνηση

Συναγερμός για το μεταναστευτικό στην Κρήτη – Ποια μέτρα δρομολογεί η κυβέρνηση
Πρόσφυγες και μετανάστες στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανιών. Συνολικά 850 άτομα, προερχόμενα από έντεκα διαφορετικά περιστατικά διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές νότια των Χανίων και της Γαύδου, έχουν μεταφερθεί και φιλοξενούνται προσωρινά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των λιμενικών και μεταναστευτικών αρχών, οι 850 διασωθέντες μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την πόλη Τομπρούκ της Λιβύης. Οι περισσότεροι από τους αφιχθέντες παρέμειναν στην περιοχή μεταξύ 15 ημερών και 3 μηνών, μέχρι να επιβιβαστούν στα υπερφορτωμένα σκάφη. Κατάγονται από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ερυθραία, το Σουδάν και η Αιθιοπία, ενώ πολλοί εξ αυτών χαρακτηρίζονται δυνητικοί πρόσφυγες με αίτημα διεθνούς προστασίας. Ανάμεσα στους 850 διασωθέντες καταγράφονται 24 παιδιά και 13 γυναίκες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. Η ένταση των μεταναστευτικών ροών έχει αυξηθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, γεγονός που αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στις ήπιες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, οι οποίες διευκολύνουν τις θαλάσσιες μετακινήσεις. Η προσωρινή φιλοξενία των 850 μεταναστών πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς, το οποίο ενεργοποιήθηκε ως κέντρο υποδοχής και διαχείρισης ανθρωπιστικής κρίσης από την Περιφέρεια Κρήτης και τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Στο χώρο έχουν διαμορφωθεί υποδομές σίτισης και ιατρικής παρακολούθησης, ενώ κλιμάκια του 2ου Κέντρου Υγείας Χανίων πραγματοποιούν πλήρεις υγειονομικούς ελέγχους σε όλους τους διασωθέντες. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης για την αυξημένη πίεση μεταναστών στην Κρήτη, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και δημιουργίας νέας δομής υποδοχής.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με αντικείμενο τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη. Στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, συμμετείχε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης.

Ο κ. Πλεύρης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής, για την θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Ο υπουργός κ. Κεφαλογιάννης, επανέλαβε την ανάγκη στενού συντονισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε πως η Κρήτη δεν μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο διαχείρισης χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και ισομερή κατανομή ευθυνών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων απαιτεί σοβαρότητα, θεσμική συνεργασία και προνοητικότητα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκ των υστέρων. Χρειάζονται λύσεις που να προστατεύουν τον κοινωνικό ιστό και να τιμούν την ιστορία και τον ρόλο της Κρήτης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε ενημέρωση για τη δημιουργία κατάλληλης δομής υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στην Κρήτη, η οποία θα πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές ανθρώπινης φιλοξενίας, χωρίς -σε αυτή τη φάση- να προσδιορίζεται ο χαρακτήρας ή η χρονική διάρκεια λειτουργίας της.

Από την πλευρά τόσο του αρμόδιου υπουργού κ. Πλεύρη, όσο και του κ. Κεφαλογιάννη, τονίστηκε ότι το φαινόμενο της αυξημένης πίεσης στις ακτές της Κρήτης εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από διεθνή κυκλώματα, όπως έχει συμβεί κατά καιρούς σε Ιταλία, Ισπανία, Βαλτική, ή ακόμη και στα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο. Το υπουργείο σημειώνει ότι η απάντηση της χώρας παραμένει σταθερή: εθνική στρατηγική, θεσμικός συντονισμός και πλήρης αποτροπή κάθε απόπειρας εκμετάλλευσης του φαινομένου.

Στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της συστηματικής χρηματοδοτικής στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα έξοδα σίτισης, φιλοξενίας και διαχείρισης των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: