Συναγερμός μετά τα 865 κρούσματα- Σχέδια για νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Συναγερμός μετά τα 865 κρούσματα- Σχέδια για νέο διάγγελμα Μητσοτάκη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κορωνοϊός φέρνει συσκέψεις επί συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου για τα νέα μέτρα.

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στην κυβέρνηση καθώς ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα που έχουν ως επίκεντρο τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων- 865- η οποία έσπασε το άτυπο φράγμα των 500 περιστατικών κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση όλο το προηγούμενο διάστημα, συνιστά εκ των πραγμάτων ορόσημο για τις επόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες δεν φαίνεται πως θα αργήσουν ιδιαίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, η υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να είναι άμεση.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την οριστικοποίηση του νέου κύματος των παρεμβάσεων δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε ένα ακόμα τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες.

Ο κορωνοϊός και τα νέα μέτρα

Ενεργά, άλλωστε, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου παραμένουν νέα μέτρα, όπως:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  •  περιορισμός της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και
  • επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.

Παρότι, το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική αποκλείεται μέχρι στιγμή τουλάχιστον από το κυβερνητικό επιτελείο, η εφαρμογή τοπικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή μορφών τοπικού lockdown σε όσους νομούς της χώρας χρειαστεί, ηχεί ως βεβαιότητα για τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.

Τα κρούσματα στη χώρα

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφτηκε το τελευταίο 24ωρο, με 865 νέα, εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 534 συνολικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Από αυτά, 3.672 (13.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.802 (39.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

86 διασωληνωμένοι

Την ίδια στιγμή, 86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.

Από αυτούς, 28 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

6 νέοι θάνατοι

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 534 θανάτους συνολικά στη χώρα. 201 (37.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.