«Συναγερμός» στις αεροπορικές εταιρείες λόγω των ρωσικών πυραύλων

«Συναγερμός» στις αεροπορικές εταιρείες λόγω των ρωσικών πυραύλων

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προειδοποιηθεί για τους κινδύνους που ενέχουν οι χαμηλές πτήσεις από πυραύλους πάνω από το Ιράν και το Ιράκ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Πτήσεων ειδοποίησε όλους τους μεταφορείς που εδρεύουν στην Ευρώπη για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω των πυραύλων που εξαπέλυσε η Ρωσία από την Κασπία Θάλασσα στις 6 και Οκτωβρίου και προσγειώθηκαν στη Συρία.

Ο οργανισμός προέβη σε συστάσεις σχετικά με το αν οι πιλότοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα δρομολόγια τους, ανέφερε ωστόσο ότι οι πύραυλοι βρέθηκαν πολύ κάτω από τον εναέριο χώρο που πετούν συνήθως οι εμπορικές φορείς.

Η Air France ανταποκρίθηκε άμεσα με τη θέσπιση προσωρινών κανόνων για τις πτήσεις πάνω από το Ιράν και την Κασπία Θάλασσα, αν και δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα μέτρα. Η αεροπορική εταιρεία αποφεύγει ήδη τις πτήσεις πάνω από τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, τα ανατολικά της Ουκρανίας και τη Λιβύη. Η British Airways ανακοίνωσε ότι θα προσαρμόσει τα σχέδια πτήσης της με βάση τις γνωμοδοτήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, των υπηρεσιών ασφαλείας και των οργανισμών αεροπορίας.

Η υψηλού επιπέδου προειδοποίηση είναι βέβαιο ότι θα κάνει νευρικούς τους επιβάτες αυξάνοντας τις ανησυχίες πως ένας πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει ένα επιβατικό αεροσκάφος. Αυτό το σενάριο αιωρείται από τον Ιούλιο του 2014, όταν ένα επιβατικό αεροπλάνο εξεράγη πάνω από την Ουκρανία.