Συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα εξετάζει η Μόσχα- Τι σημαίνει αυτό για το δολάριο;

Συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα εξετάζει η Μόσχα- Τι σημαίνει αυτό για το δολάριο;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε την εξάρτηση από τον τεχνολογικό εξοπλισμό των ξένων χωρών», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου. 

Το ρωσικό υπουργείο Βιομηχανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να εισάγει τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις εξωτερικές συναλλαγές ως απάντηση στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία24».

Ο Μαντούροφ δήλωσε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις προμήθειες των Ρώσων παραγωγών προς τρίτες χώρες. «Κυρώσεις υπήρχαν πάντα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις της Αμυντικής Βιομηχανίας», επεσήμανε ο Μαντούροφ. «Γι’ αυτό τον λόγο υλοποιώντας τους στόχους που είχαμε θέσει στον τομέα των μηχανοκατασκευών, αξιοποιώντας τις εγχώριες τεχνολογικές δυνατότητες, θέσαμε ως στόχο να συνεχίσουμε να έχουμε τον ίδιο όγκο παραγόμενων ειδών με την ίδια ποιότητα και προδιαγραφές, που είχαν τα εισαγόμενα από το εξωτερικό είδη. Και αυτό θα το συνεχίσουμε ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση από τον τεχνολογικό εξοπλισμό των ξένων χωρών», κατέληξε ο Μαντούροφ.

Το Κρεμλίνο θεωρεί λαθεμένες τις δηλώσεις Μπόλτον ότι η Ρωσία «έχει κολλήσει» στην Συρία

«Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η Ρωσία κάπου “έχει κολλήσει” δεν είναι σωστό, και πολύ περισσότερο όταν λέγεται εκ μέρους των συναδέλφων από την Ουάσιγκτον. Ας μην ξεχνάμε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται επίσης στην Συρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , σχολιάζοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει στο πρακτορείο Reuters, ο σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να καταλάβει αν η Ουάσιγκτον έχει την πολιτική βούληση να συνεργαστεί με την Ρωσία, ενόψει της αυριανής συνάντησης στην Γενεύη του Μπόλτον με τον Ρώσο ομόλογο του Νικολάι Πατρούσεφ. Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενόψει αυτής της συνάντησης ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε σήμερα με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας με τα οποία συζήτησε την κατάσταση και τις βασικές αιτίες που προκαλούν τριβές στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον καθώς και την κατάσταση στην Συρία.

Αναφερόμενος στις προσδοκίες από αυτή την συνάντηση ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως το Κρεμλίνο πιστεύει ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ πρέπει να αναζητήσουν και να διερευνήσουν τα σημεία στα οποία μπορούν να συνεργασθούν υπό το φως της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων. «Συνεχίζεται η επιδείνωση των διμερών σχέσεων, πρέπει να διερευνήσουν τα σημεία συνεργασίας, καθώς και να κατανοήσουν αν υπάρχουν τέτοια σημεία και αν οι συνομιλητές μας έχουν την βούληση για κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Πεσκόφ, ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα που θα συζητήσουν αύριο Μπόλτον και Πατρούσεφ, είπε ότι «τα ζητήματα είναι πολλά και είναι ζητήματα οξύτατα».