Στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου

Στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου

Συνάντηση του Λακντάρ Μραχίμι με τη συριακή αντιπολίτευση και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας - Απομάκρυνση του αντιπροέδρου της Συρίας.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι συναντήθηκε σήμερα με μέλη της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Μπραχίμι συναντήθηκε με τον Χάσαν Άμπντελ Αζίμ, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού για τις Δυνάμεις της Δημοκρατικής Αλλαγής, η οποία αντίθετα με την ένοπλη αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Συρίας ζητεί πολιτικές αλλαγές και μια ειρηνική μετάβαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ δήλωσε σήμερα στον κοινό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου ότι η Συρία θα μετάσχει στις σχεδιαζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά σημείωσε παράλληλα ότι μόνον ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το πολιτικό του μέλλον και τους ηγέτες του.

Ο Μπραχίμι δήλωσε παράλληλα, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Sana, ότι «μόνον οι Σύροι θα αποφασίσουν για το μέλλον της Συρίας». Ο διεθνής απεσταλμένος αναμένεται να συναντηθεί και με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ την Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη: Από «παρίας, εταίρος» ο Άσαντ

Η Συρία κατηγορεί τον Μπραχίμι ότι είναι προκατειλημμένος μετά τις δηλώσεις του νωρίτερα φέτος όταν ζήτησε μια «πραγματική και όχι διακοσμητική αλλαγή» στη Συρία και κατηγόρησε τον Άσαντ ότι «αντιστέκεται στις επιθυμίες του λαού του».

Σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στο τηλεοπτικό σταθμό αλ Μαγιαντίν, ο Άσαντ δήλωσε ότι θα καλωσόριζε τον Μπραχίμι στη Δαμασκό με την προϋπόθεση ότι «θα παραμείνει πιστός στην εντολή που έχει λάβει».

«Έχει αναλάβει μια διαμεσολαβητική αποστολή. Ο μεσολαβητής πρέπει να είναι ουδέτερος», είχε υπογραμμίσει ο Σύρος πρόεδρος.

Η επίσκεψη του Μπραχίμι στη Δαμασκό είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο διεθνής μεσολαβητής από τον Δεκέμβριο και γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να πειστούν τα μέλη του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού να λάβουν μέρος στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης.

Διαβάστε ακόμη: Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων

Απομακρύνθηκε ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης Τζαμίλ
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ απομάκρυνε σήμερα από τα καθήκοντά του τον αντιπρόεδρο της συριακής κυβέρνησης Κάντρι Τζαμίλ, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τζαμίλ είναι μέλος της, όπως την χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Άσαντ, «πατριωτικής αντιπολίτευσης», η οποία απαρτίζεται από πολιτικά κόμματα που θεωρούν εαυτούς αντιπάλους του προέδρου, αλλά δεν έχουν ταχθεί στο πλευρό της εξέγερσης εναντίον του.

«Με προεδρικό διάταγμα καθαιρείται ο Κάντρι Τζαμίλ από τα καθήκοντά του», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Τζαμίλ συναντήθηκε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Συρία Ρόμπερτ Φορντ το Σάββατο στην Γενεύη με τον οποίο συζήτησε σχετικά με την προετοιμασία της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που είναι γνωστή ως «Γενεύη 2».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο