Κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη στο Λονδίνο μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη στο Λονδίνο μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις
Λίγα εικοσιτετράωρα έπειτα από τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την ΑΟΖ, οι δύο ηγέτες αναμένεται να πουν πολλά.

Με στόχο να υπάρξει καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Λονδίνο, όπου το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.

Σήμερα στις 12.00 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές, στις 19.15, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Buckingham Palace, ενώ στις 21:30, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street) που παραθέτει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Τετ α τετ με Ερντογάν

Αύριο, Τετάρτη, στις 14:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Τόνισε πως θα πει στον κ. Μητσοτάκη πως η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει όπως και η Άγκυρα θα προχωρήσει τα δικά της βήματα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας και της Λιβύης την μεταξύ τους συμφωνία για την ΑΟΖ κάτι που όπως είπε δεν το συζητούν με κανέναν κάτι που θα μεταφέρει και στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Απειλούν τη Λιβύη ότι θα διώξουν τον πρέσβη της, αλλά μπορεί η Λιβύη να αποσύρει τον πρέσβη της νωρίτερα, πριν το κάνουν οι έλληνες», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Νέα στρατηγική κατά των τουρκικών προκλήσεων

Μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, σε συνδυασμό με την κατάθεση της τουρκικής επιστολής της 13ης Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να διαμορφώσει άμεσα μία νέα στρατηγική αντιμετώπισης της Άγκυρας, χωρίς αυταπάτες.

Η ελληνική πλευρά οφείλει να σκεφθεί «έξω από το κουτί» και αυτό ήδη απασχολεί υψηλόβαθμους διπλωματικούς παράγοντες. Ωστόσο, πριν από την αναγκαία χάραξη συνολικής νέας στρατηγικής έναντι της Άγκυρας και τον σχεδιασμό εξοπλιστικής ενίσχυσης, πρέπει να κινηθεί δυναμικά σε άμεση σχέση με το τουρκολιβυκό MoU. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να πιέσει τον Αλ Σαράζ, που απολαμβάνει διεθνή αναγνώριση από τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο Λίβυος πρεσβευτής, από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει μέχρι την Πέμπτη το περιεχόμενο του MoU, ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του. Παράλληλα, θα προσκληθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, κίνηση με την οποία η Αθήνα παίρνει για πρώτη φορά επισήμως θέση στον εμφύλιο της Λιβύης.