Συνάντηση φιλοσόφων για 3η συνεχόμενη χρονιά στο Floral

Συνάντηση φιλοσόφων για 3η συνεχόμενη χρονιά στο Floral

Η μπλε πολυκατοικία των Εξαρχείων μετατρέπεται σε Εργοτάξιο Ιδεών.

Από την Τέτα Καραμπίνη

Φιλόσοφοι της πόλης ενωθείτε. Αύριο είναι η μέρα μας. «Εκείνοι που ξεχωρίζουν την πολιτική από την ηθική, ποτέ δεν θα καταλάβουν ούτε τη μία, ούτε την άλλη» είχε πει ο Απολλώνιος ο Περγαίος και αύριο στη μπλε πολυκατοικία των Εξαρχείων θα συζητηθεί εκτενώς. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο ιστορικός χώρος του Floral θα γεμίσει από ανθρώπους των γραμμάτων στο «Εργοτάξιο Ιδεών», κατά το οποίο θα συζητηθούν φιλοσοφικά ζητήματα με κεντρικό θέμα «Η φιλία στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη: Από το ηθικό στο πολιτικό» .

Ο προβληματισμός για τη φιλία και το τι συνέχει μια κοινότητα είναι πανάρχαιος. Στην εμβέλειά του εμπίπτουν τόσο κοινωνικές όσο και πολιτικές θεματικές. Παρ’ όλα αυτά , στους ενδιάμεσους αιώνες η έννοια της φιλίας αλλά και του κοινωνικού έχουν μεταβληθεί ριζικά. Τη συζήτηση θα συντονίσουν ο Σπύρος Μπενετάτος (Πάντειο Παν/μιο) και ο Βασίλης Ξυδιάς (θεολόγος, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης), οι οποίοι θα επικεντρωθούν στον πλατωνικό διάλογο Λύσις και στα αριστοτελικά Ηθικά Νικομάχεια, και θα επανεξετάσουν τη δυνατότητα επιστροφής στα αρχαία κείμενα, με στόχο τη συμβολή στους σύγχρονους ηθικούς και πολιτικούς προβληματισμούς.

Το Εργοτάξιο Ιδεών θα φιλοξενήσει, επίσης, τον Καθηγητή Φιλοσοφίας Στέλιο Βιρβιδάκη, του Τμήματος Μεθοδολογίας, Θεωρίας και Ιστορίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέα της μονογραφίας “Η υφή της ηθικής πραγματικότητας”, σχολικών εγχειριδίων διδασκαλίας της φιλοσοφίας στο Λύκειο καθώς και διαφόρων άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ο οποίος με αφορμή το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που έλαβε χώρα τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα θα αναπτύξει ζητήματα της φιλοσοφίας και τη μορφή που πρέπει να έχει το Πανεπιστήμιο.

Τοποθεσία: Café Floral, Θεμιστοκλέους 80, Πλ. Εξαρχείων

Ημερομηνίες: Τρίτη 8 και 22 Οκτωβρίου 2013, 19.00-21.00