Συνάντηση Γεωργιάδη- ΕΒΕΠ για Θριάσιο και Πειραιά- Το σχέδιο για τα επιμελητήρια

Συνάντηση Γεωργιάδη- ΕΒΕΠ για Θριάσιο και Πειραιά- Το σχέδιο για τα επιμελητήρια
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προτεραιότητα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά είναι η εξέλιξή του σε κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων. Επί τάπητος τα σχέδια για την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά και του Θριασίου.

Η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά μπορεί να «ξεκλειδώσει» την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αφού η γεωγραφική θέση του και το μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων δημιουργούν έναν ζωτικό κόμβο μεταφορών, διαμετακομιστικού εμπορίου, εισαγωγών και εξαγωγών, μεταποίησης και ναυπηγοεπισκευής, επικοινωνιών, εφοδιασμού πλοίων και πολλών υπηρεσιών της ναυτιλίας.

Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) σχετικά με όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού, αρμόδιου για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκου Παπαθανάση, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου.

Όπως σημειώνει το Επιμελητήριο, προτεραιότητα του ΕΒΕΠ, αλλά και άλλων οργανωμένων Επιμελητηρίων, είναι η εξέλιξή τους σε σύγχρονα «κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων» και σε «κέντρα ψηφιακών γνώσεων», που θα οδηγήσουν την επιχειρηματικότητα με ασφάλεια στην ψηφιοποίηση, την ψηφιακή οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το ΕΒΕΠ έχει σχεδιάσει και δρομολογήσει «επτά θύρες ανάπτυξης» στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, εστιάζει στην απλοποίηση των διαδικασιών του εφοδιασμού πλοίων και των ναυτιλιακών υπηρεσιών από και προς τα λιμάνια μας, την επιτάχυνση υλοποίησης του «Master Plan» της ΟΛΠ, με προτεραιότητα τα πολυτελή ξενοδοχεία για τους επιβάτες της κρουαζιέρας, την επίσπευση των διαδικασιών των διαγωνισμών των Εμπορευματικών Κέντρων σε Θριάσιο Ι & ΙΙ, καθώς και την ανάπτυξη των «city logistics», την αναβάθμιση του «Open Mall» στην πόλη του Πειραιά και τη δημιουργία «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου – ΑΚΕ» στα εμπορικά κέντρα των μικρότερων δήμων, τη δημιουργία της «Ιπποδάμειας Αγοράς Τροφίμων» στο λιμάνι του Πειραιά μέσω ΣΔΙΤ σε συνεργασία ΕΒΕΠ, Περιφέρειας, ΟΚΑΑ και Υπερταμείου, τη δημιουργία «επιμελητηριακού μητρώου» εταιρειών ναυπηγοεπισκευής για την αδειοδότηση εργασιών και αναβάθμιση με εξειδίκευση στην εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών για τις ανάγκες της ναυτιλίας του μέλλοντος και, τέλος, ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός επισήμανε ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα η πιο φιλοεπιχειρηματική και φιλοεπενδυτική χώρα της ΕΕ, καταργώντας όλα τα εμπόδια που καθιστούν δύσκολο το επιχειρείν, ενώ, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, να επιταχυνθεί η ανάπτυξη σε ρυθμούς 3,5-4% του ΑΕΠ από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Υπογράμμισε πως τα Επιμελητήρια, και κατ’ επέκταση οι επιχειρήσεις, είναι οι θεσμικοί εταίροι του υπουργείου, γιατί στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Στην προσπάθεια, μάλιστα, που καταβάλλουν καθημερινά οι επιχειρηματίες, ο ίδιος δήλωσε πως δεν θα είναι απλά σύμμαχος, αλλά επισπεύδων. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι ήδη το υπουργείο εξετάζει θετικά τα πέντε από τα επτά σημεία του υπομνήματος του ΕΒΕΠ.

«… Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας θα φέρει επενδύσεις και έτσι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας. Καταθέσαμε πλήρες υπόμνημα με τεκμηριωμένες προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, εξαγωγών και στοχευμένων επενδύσεων. Επισημάναμε ότι η απαλλαγή από τα “γρανάζια” της γραφειοκρατίας, μπορεί να προηγηθεί του χρόνου εφαρμογής των φοροελαφρύνσεων, με πολλαπλά οφέλη και γρήγορα αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία. Είμαι βέβαιος ότι οι “ανοιχτές πληγές” της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα κλείσουν σύντομα και θα επιστρέψουμε στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας …», υποστήριξε ο κ. Κορκίδης.